El pont de la badia de Qingdao (Xina) és el pont sobre el mar més llarg del món. Si aquest pont es va construir per salvar els 40 km que separen dues ciutats, els ponts que des del 2006 crea Incorpora ens permeten vèncer una altra mena de distàncies. Ara el programa celebra que fa una dècada que crea ponts i encaixades de mans entre les persones.

Durant els 10 primers anys de trajectòria, el programa d’inserció laboral que promou l’Obra Social ”la Caixa” ha facilitat 132.000 llocs de treball a persones en risc d’exclusió social arreu d’Espanya, que vindrien a ser 132.000 encaixades de mans. I si cada encaixada més o menys fa un metre, el total suma una mica més de 40 km.

Xifres com aquestes no es veuen cada dia. Per aquest motiu, en capitals d’arreu d’Espanya, Incorpora hi ha celebrat els 10 anys amb actes en què es reconeix la tasca social que duen a terme 40.930 empreses, 364 entitats i 738 tècnics d’inserció laboral, que només enguany han facilitat 28.016 llocs de treball. “Fa 10 anys que el programa uneix les mans de moltes persones per ajudar-ne d’altres”, ha explicat el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró. Un compromís representat en el guardó que es dona a les iniciatives més destacades: dues mans unides com a pont en construcció.

 

José Aguilera, vicerector de personal i administració de la UAB

 

I si allò que garanteix l’estabilitat dels ponts és el formigó, les plataformes d’inserció laboral i integració social que crea Incorpora es basen en la confiança. És qüestió de creure en el talent que tothom porta a dins. “Tots els treballadors són necessaris: això és el que guanyem”, assenyala José Aguilera, vicerector de personal i administració de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’entitat, premiada per la col·laboració especial amb el programa, cada any contracta desenes de persones amb discapacitat per treballar a la biblioteca. El que en un altre àmbit seria un hàndicap, aquí no té gens d’importància. “Cadascú neix amb unes característiques que no són ni millors ni pitjors, sinó diferents”, diu Aguilera, “i nosaltres tenim molta feina per oferir i molt diversa”.

 

Mónica del Castillo, directora de recursos humans d’Audens Food

 

Un arbre ajagut sobre el riu, una filera de roques a la vora del mar: totes les passarel·les sempre tenen un començament i un final, un objectiu per assolir. En aquest cas, “el que és més gratificant és poder ajudar les persones”, comenta Mónica del Castillo, directora de recursos humans d’Audens Food (empresa guardonada per ser de les que fa més anys que està vinculada a Incorpora). “I el millor és que és recíproc”, afegeix el seu company José María Martínez, “Ajudes perquè les persones puguin desenvolupar-se en la vida personal, mantenir una família, tenir oportunitats… i veus que funciona, i això per a nosaltres és una gran recompensa”. Els ponts, de ben segur, són camins que sempre es recorren en les dues direccions.

 

Fotografia de portada: Román Yñán
Retrats: Rita Puig-Serra