El Mamadou Saliou i la Glòria Gubianas venen de mons tan diferents que a priori res indicava que els seus camins s’anessin a creuar. I, sens dubte, l’entusiasme per l’emprenedoria i la capacitat d’iniciativa els han portat a realitzar projectes tan destacables que han convidat els dos a intervenir al Campus Repte Emprèn per compartir la seva experiència amb els joves estudiants participants. Durant quatre dies, els 35 joves estudiants del programa Joves Emprenedors de l’Obra Social ”la Caixa” han tingut l’oportunitat no només de rebre assessorament d’especialistes per millorar els seus projectes, sinó també d’escoltar de primera mà les històries de persones que van decidir agafar les regnes de la seva vida.

Incansable, jovial i amb un entusiasme a prova de bombes, el Mamadou va desembarcar a Barcelona als 16 anys somniant convertir-se en futbolista professional i ara, 10 anys després, dirigeix la seva pròpia ONG i està involucrat en altres iniciatives. “Al principi vaig fer tots els cursos de formació que se m’oferien i vaig entrar en contacte amb moltes entitats socials. Després vaig tenir la sort de conèixer una dona que va trucar tots els seus amics i així va ser com vaig trobar la meva primera feina”. L’oferta va arribar en el moment oportú, ja que li faltava poc per veure’s obligat a abandonar el país.

Dos anys després, el Mamadou va decidir donar un nou gir a la seva vida. “La meva idea era crear una ONG per donar als joves de la meva ciutat les mateixes oportunitats que em van donar les entitats socials aquí”. I així és com va néixer Diandé África, una ONG a cavall de Barcelona i Senegal, destinada inicialment a formar joves de la ciutat natal d’en Mamadou, Zinguinchor. Gràcies a l’organització de sopars solidaris i vendes de roba a Barcelona, en Mamadou va poder muntar un centre cívic a la seva ciutat, on ara passen més de 100 nens cada dia. A més, l’ONG té una cooperativa on les mares fabriquen confitura, una guarderia per als més petits i, fins i tot, una aula d’informàtica.

 

 

Un exemple com el del Mamadou no podia passar desapercebut a la Núria Vives, coordinadora del programa Joves Emprenedors d’EduCaixa: “Busquem perfils en què els estudiants convidats es puguin reconèixer”. El programa, en el qual han participat 260.000 alumnes de secundària des del 2013, entrega als professors de secundària una metodologia a partir de la qual els alumnes poden crear el seu projecte i desenvolupar-lo al llarg del curs. Al final, 35 projectes participen en el Repte Emprèn, un campus de quatre dies en què els equips aprenen a millorar el seu projecte i, sobretot, “la seva capacitat emprenedora, a treballar en equip, ser creatius i manejar la informació”. A més, els cinc equips guanyadors s’emporten un viatge a Silicon Valley per conèixer de primera mà exemples d’empreses emergentsd’èxit. Però el més important, segons la Núria, “és veure com han incorporat els aprenentatges, no el resultat final”.

Els guanyadors d’enguany han vingut amb propostes realment sorprenents, especialment tenint en compte l’edat dels seus creadors: es tracta dels equips del Colegio Nazaret Oporto (Madrid) i el seu carro-guia destinat a millorar la vida dels invidents, de l’Institut Pere Calders (Bellaterra) i el seu plat orgànic fet amb pell de taronja, de l’Institut Escola del Treball (Granollers) i el seu mobiliari urbà ecològic, de l’IES Bendinat (Bendinat, Mallorca) i la seva web de turisme enfocada a l’ecologia, i finalment de l’IES Valentín Turienzo (Colindres, Cantabria) i  la seva web de promoció dels productes locals.

Gràcies als tallers, les xerrades i una atenció personalitzada constant, els equips seleccionats van crear un model de negoci, un prototip i un pla de comunicació. No es tracta només de buscar la rendibilitat econòmica, sinó que el programa insisteixi en la sostenibilitat ecològica i en la dimensió social del projecte, un plantejament que es compleix de sobres en el projecte d’una altra de les ponents, la Glòria Gubianas.

Considerada la “Dona emprenedora de l’any a Espanya” amb només 23 anys, la Glòria és una de les cofundadores de Hemper, una marca de motxilles que combina la tradició del cànem nepalès amb un disseny adaptat al gust occidental. L’aventura va començar fa tres anys amb la importació d’unes 50 motxilles procedents de Nepal, però aviat va veure que no només les motxilles s’esgotaven ràpidament, sinó que el model de negoci es podia adaptar perfectament a les seves conviccions. “El que era difícil era crear una cosa que fos alhora sostenible en termes mediambientals, socials i econòmics. Com que el cànem és una de les fibres amb més propietats ecològiques i les classes socials més desfavorides de Nepal són precisament les que el treballen, es complien totes les nostres condicions”. El model s’allunya de les ONG, que recapten diners per després distribuir-los, ja que l’objectiu de Hemper és que els 50 treballadors nepalesos dels seus tallers acabin sent una comunitat autogestionada i autosuficient. La companyia, com passa amb el projecte del Mamadou, també posa atenció que els fills dels treballadors rebin l’educació necessària per convertir-se en “els agents del canvi” i que la iniciativa desemboqui en un desenvolupament sostenible autèntic, amb el temps.

La Núria recorda que un dels objectius del campus és que els joves “perdin la por d’emprendre i fracassar” i casos com els del Mamadou i la Glòria mostren clarament que l’emprenedoria és un camí que tots podem seguir i que, a més, pot ser motor de més justícia social i més respecte pel medi ambient. “Jo he fracassat moltes vegades, moltes!”, riu el Mamadou, “però això no vol dir que calgui rendir-se”. Per a la Glòria, “aquestes jornades han de servir per desmitificar la figura de l’emprenedor. Al principi tots pensem que l’emprenedor és algú com l’Steve Jobs, algú superdotat, i nosaltres vam començar simplement important motxilles. No és tan difícil”.

 

Text: Raúl M. Torres
Fotografia: Mònica Figueras