Ho hem vist mil vegades en sèries i pel·lícules de ciència ficció: en el futur, l’ésser humà es veurà sotmès a malignes robots amb una voluntat tirànica que farà que la nostra supervivència sigui un autèntic malson. La realitat? Els científics més capdavanters ens tenen preparats uns robots al·lucinants que ens facilitaran la vida i fins i tot ajudaran a curar malalties. Aquest és el cas de  RoboTherapist, el projecte del doctor enginyer en informàtica Fernando Fernández i el seu equip, una intel·ligència artificial programada perquè les teràpies de neurorehabilitació, en general repetitives i tedioses, siguin clínicament més eficaces i amenes. Una recerca que el programa de transferència tecnològica Questions for the Future de ”la Caixa” convertirà molt aviat en realitat.

Què es RoboTherapist i en què ens ajudarà?
És un sistema basat en robots socials autònoms que permet fer rehabilitació amb nens que tenen problemes motrius tant en membres superiors com en membres inferiors. Les teràpies de neurorehabilitació sovint són llargues, dures i avorrides, i amb RoboTherapist aconseguim que no es perdi l’interès ni el compromís amb la teràpia.

Com ho aconseguiu?
Mitjançant la gamificació, és a dir, convertint els exercicis en jocs divertits. I mitjançant l’element social: el robot interacciona socialment amb el nen, i això fa que se senti la plataforma com un element viu o un amic amb el qual es pot divertir i jugar.

 

Mano de robot cura a un niño

 

Amb què ens sorprendrà aquesta intel·ligència artificial?
No només captura dades del nen per interactuar-hi millor socialment, sinó que també recull dades clíniques que després es transformen en informes mèdics, molt útils per analitzar l’evolució del pacient. És a dir, no només és útil per als nens, sinó també per als clínics.

I què el diferencia d’altres robots?
Que els terapeutes no només el poden configurar perquè les sessions de rehabilitació s’adaptin a les necessitats del pacient, sinó que l’arquitectura d’aquesta intel·ligència artificial s’adapta a cada pacient segons l’evolució; és a dir, no repeteix comportaments programats una vegada i una altra, com en altres robots, sinó que evoluciona amb el pacient, per la qual cosa s’aconsegueix una interacció molt més fluida que minimitza el risc de possibles lesions físiques.

Només serveix per a nens amb problemes motrius?
RoboTherapist va sorgir com un sistema per fer rehabilitació de nens amb paràlisi cerebral i paràlisi braquial obstètrica, i pensant principalment en els membres superiors. Però ens hem adonat que és ampliable a altres parts del cos dels nens, com les extremitats inferiors, i en adults que hagin patit accidents o gent gran que necessiti fer una activitat física quotidiana.

Per què creus que el vostre projecte ha tingut èxit?
S’ha fet amb un grup de persones molt importants, com els meus companys d’equip de la Universitat Carlos III de Madrid, José Carlos González i José Carlos Pulido, i els nens que han fet les avaluacions, els centres, els metges… Aquí hi ha el mèrit de totes aquestes feines. A més, la col·laboració de CaixaImpulse ha estat determinant per ajudar-nos a fer el salt entre la recerca que fas a la universitat i la utilitat que pot tenir a la societat perquè de veritat pugui ajudar nens i metges als hospitals.

Quan serà al mercat?
La nostra intenció és acabar d’aquí un any o un any i mig les proves pilot necessàries per validar tot el nostre producte, i esperem que posteriorment, en un any i mig o dos anys, ja pugui estar operatiu en diferents hospitals i centres de rehabilitació.

Com a expert, com t’imagines el nostre futur amb robots?
No és que els robots hagin de substituir els humans! Per exemple, en el nostre cas no es prescindeix del terapeuta, sinó que el robot és una eina de suport perquè els terapeutes es puguin centrar més en la feina pura de rehabilitació.

Els robots canviaran la nostra forma de fer i treballar, però jo crec que seran canvis molt positius per a tots. Anem cap a un món on la tecnologia tindrà un rol molt important, i on l’ecologia tindrà un paper fonamental. Un món més net, més sa, i en el qual la tecnologia serveixi de veritat per ajudar l’ésser humà sense posar-se mai en contra seu.

 

Text: Ana Portolés
Il·lustració: Marc Pallarès