Coincidint amb la celebració dels seus 15 anys d’existència, CosmoCaixa ha inaugurat la impressionant Sala Univers, una autèntica remodelació de l’exposició permanent en la qual ara pots fer un recorregut pels 13.790 milions d’anys de la història de l’univers, dels del big-bang fins als últims avenços en el coneixement humà.

El repte era majúscul: com es podia anar més enllà quan CosmoCaixa ja està considerat el millor museu interactiu de la ciència d’Espanya i un dels millors del món? Aquest enorme desafiament ja es va plantejar el 2012 i es va començar a gestar el 2016 amb diverses directrius. Segons Lluís Noguera, director del centre, “els museus de la ciència han de fer front a dos desafiaments: hem de ser capaços de transmetre l’evolució d’uns avenços científics constants i de saber utilitzar les eines tecnològiques al nostre abast per explicar el que volem explicar”. A CosmoCaixa es prioritzen dos aspectes: que el museu sigui prou flexible com per renovar la seva aposta ràpidament i que les eines posades a disposició del públic facin la seva funció a través de la interacció. “Ho volíem explicar tot, i explicar-ho tot de manera atractiva i accessible ha estat el nostre gran repte”, assegura Javier Hidalgo, el responsable museístic.

 

 

Cada activitat proposada és el resultat d’un llarg procés en el qual el museu ha comptat amb la col·laboració d’especialistes en pedagogia científica que busquen el màxim rigor possible. I pel que fa a buscar-li una forma accessible i atractiva, CosmoCaixa ha buscat el suport d’artistes com Dani Palacios o Luke Jerram i la productora Mediapro, responsable de la producció audiovisual, per crear una experiència que busqui l’emoció. No obstant això, el museu ha tingut l’encert de no inundar el visitant amb pirotècnia visual. “Hem fugit de l’espectacular”, resumeix Javier Hidalgo, el responsable museogràfic. “I si hi ha res espectacular és perquè ho és en si, no perquè nosaltres hi haguem posat focs artificials.”

En qualsevol dels tres àmbits de l’exposició, Kósmos (on una magnífica gràfica tridimensional ens mostra el big-bangi la formació d’estructures cada vegada més complexes), Evolució (que il·lustra l’evolució de la vida al nostre planeta) i Fronteres (centrat en el cervell i els límits del coneixement) l’important és que l’experiència serveixi perquè qualsevol persona pugui interactuar amb l’entorn i treure-li profit.

“Hem incrementat les experiències en què has d’interactuar, moure palanques, llaçar boles, agafar eines… Tocar un botó ens sembla molt fred i la gent valor a poder personalitzar la seva experiència. El bloc de gel resumeix una idea, la dels tres estats de l’aigua, i el pots tocar. Això és imbatible, no hi ha cap giny tecnològic que et permeti replicar aquesta experiència, ni tan sols la realitat virtual, puntualitza Lluís Noguera.

També ens podem endinsar literalment en el cervell humà—“l’objecte més fascinant de l’univers”, segons el Nobel Stanley B. Prusiner— gràcies a una reproducció a gran escala on veiem quines zones s’activen segons l’estímul rebut. Per a experiències més a gran escala, podem contemplar un enorme globus terraqüi i observar com el travessen conceptes com la contaminació, l’evolució de la temperatura o el trànsit aeri.

Destaca també la presència dels anomenats explainers, joves educadors preparats per resoldre qualsevol dubte que tinguis. El fet que siguin tan joves contribueix, segons Lluís Noguera, a fer que el públic, majoritàriament familiar, se senti còmode si aquesta mediació la fa algú proper, allunyat d’una certa autoritat científica.

I és que una de les metes de CosmoCaixa és mostrar la ciència com una cosa que pot i ha de pertànyer a la nostra quotidianitat, un lloc ple de sorpreses i estímuls. Quantes vocacions científiques s’han perdut per considerar que la ciència quedava reservada exclusivament a les ments més privilegiades? “Els estudis revelen que molts joves renuncien a les matemàtiques i a les ciències per la baixa percepció que tenen d’ells mateixos. De vegades això es fonamenta en els rols que els assigna el seu entorn, la família o l’escola. Se suposa que hi ha gent “bona” i gent “‘dolenta” per a les ciències, i no és així”, assegura Noguera.

En aquesta mateixa línia d’incidir en el caràcter lúdic i estimulant del pensament científic s’inscriu la creació del Lab Math, un espai lúdic on t’enfrontes a tota mena d’endevinalles, laberints o puzles per descobrir que no necessites calculadora per aplicar les matemàtiques als àmbits més diversos de la vida.

La remodelació de la sala permanent de CosmoCaixa a Barcelona és, en definitiva, una gran notícia per al conjunt de la ciutat que té, ara més que mai, nous estímuls per despertar vocacions, estar al dia dels avenços científics i gaudir del plaer de sorprendre’s.

 

Text: Raúl M. Torres
Fotografia: Mònica Figueras