El futur no és absolut. Cal somiar amb mons millors i, sobretot, cal fer somiar els joves perquè ells tindran un paper clau a l’hora de modelar-los. Per a això, programes com el de Joves Emprenedors d’EduCaixa  són vitals, perquè estimulen la seva cultura emprenedora i els donen eines per treure tot el seu potencial.

El psiquiatre i neuròleg Viktor Frankl va començar a prendre classes de vol als 80 anys i va aprendre una gran lliçó: quan hi ha vent creuat, per anar d’un punt a un altre cal posar rumb a un tercer punt més al nord; si no ho fas, els corrents et porten més avall. Això mateix es podria dir de l’ésser humà: si l’acceptem tal com és, el fem pitjor (a la vida, el vent creuat és el menor dels imprevistos). Només si sobreestimem les seves capacitats, si apuntem ben amunt, l’ajudem a convertir-se en el que pot arribar a ser. La nostra tasca com a societat és ser optimistes i convèncer els més joves que realment tenen el superpoder (i la responsabilitat) de modelar i millorar el món que els envolta.

Amb aquest objectiu a l’horitzó, dins del programa Joves Emprenedors, l’Obra Social ”la Caixa” ha atorgat, una vegada més, els Premis Repte Emprèn als 40 millors projectes dels més de mil que han presentat enguany equips d’estudiants espanyols d’ESO, batxillerat i cicles formatius (més cinc del Perú, Colòmbia i Ghana). Els equips guanyadors han participat en un campus amb xerrades i tallers en els quals han desenvolupat la seva creativitat i les seves capacitats de comunicació i de treball en equip, han après nocions bàsiques per crear un negoci i han conegut experts que els han ajudat a perfeccionar les seves idees.

“Sé que el que estic aprenent al campus em servirà tant per a la feina com per a la vida en general”, explica en Sergi, del Centre Escolar Empordà de Roses. La major part dels nois i noies han optat per projectes que solucionen els problemes que els toquen més de prop: els accidents de moto, l’assetjament escolar, la pol·lució, quedar-se sense bateria al mòbil o les al·lèrgies.

Nacho, dels Salesians d’Atocha (Madrid), un dels equips guanyadors del viatge a Silicon Valley, diu que participar en el campus els ha obert tot un mar de possibilitats. “Pràcticament ho hem modificat tot després de parlar amb els emprenedors i escoltar les seves idees. Ara el projecte ens sembla més real.” Quan li preguntem pel futur, Nacho explica que el veu amb prudència, però cal afrontar-lo amb confiança i iniciativa. “I amb alegria”, afegeix el seu company d’equip, el Javi.

Judit, d’Aira Pulita, un altre dels projectes guanyadors, explica que quan els van dir que els havien seleccionat al començament no s’ho van creure. “És increïble poder anar a la meca de la innovació. Ens servirà per practicar l’anglès i segur que serà una experiència única a la vida i molt enriquidora, tant en l’aspecte personal com en el professional”.

És essencial que les generacions futures creguin en les seves capacitats i s’oblidin de supòsits impossibles. És imprescindible que intentin imaginar com poden acabar amb les malalties, el canvi climàtic i la pobresa. I, sobretot, també és essencial que agafin un paper actiu en la societat i que entenguin que poden crear un demà millor, més sostenible i més just.

 

Foto de portada: Román Yñán
Retrats interiors: Leo García Méndez