L’esperança de vida augmenta. Cada dia estem més a prop de vèncer malalties com la SIDA, que en el seu dia semblaven incurables i irremeiablement mortals. Per sort, la comunitat científica mai no ha cregut en impossibles. Els científics mai no es rendeixen. I ara, per accelerar la sortida al mercat de projectes biomèdics que millorin encara més el benestar de la nostra societat, neix CaixaImpulse Consolidate, una nova línia del programa CaixaImpulse de ”la Caixa” amb la col·laboració de Caixa Capital Risc que pretén donar suport a projectes avançats d’innovació en salut i ciències de la vida cap a etapes de desenvolupament més properes al mercat.

Abans de posar en marxa aquesta nova iniciativa, es va fer una prova pilot que va tenir la participació activa de tres projectes: Dermoglass, un apòsit per curar ferides; Oniria, una nova estratègia terapèutica per a pacients oncològics, i Hiparco-Score, un kit per predir la resposta de pacients amb hipertensió a tractaments per a l’apnea del son. Centrant-nos en aquest últim projecte, aquest kit patentat per l’empresa Onira Research podria proporcionar una gran alternativa per a milions de persones per tractar la tensió arterial; sobretot, considerant que a dia d’avui no hi ha un tractament per als pacients hipertensos resistents. Si tot segueix com s’havia planificat, a finals del 2022 ja estarà disponible.

 

 

En el món, més de 1.300 milions de persones pateixen hipertensió. D’aquestes, s’estima que un 10 % no millora quan pren la medicació habitual. Aquests pacients són els hipertensos resistents. L’OMS considera, a data d’avui, la hipertensió com la causa de mort prematura més gran en la població mundial. Hem de considerar que, si no es tracta, la tensió arterial alta pot provocar episodis cardiològics greus després d’entre un i tres anys. Amb tot això, la importància de trobar tractaments alternatius per als pacients hipertensos resistents pren una rellevància especial.

Veient l’enorme gravetat de l’assumpte, un equip de científics de primer nivell de l’Spanish Sleep Network, entre els quals hi havia el doctor en biologia Manuel Sánchez de la Torre i el metge pneumòleg Ferran Barbé, es van adonar d’una descoberta capaç de canviar el futur dels hipertensos resistents: resulta que el mateix tractament CPAP (Continuous Positive Air Pressure) que rebien per tractar l’apnea del son (una patologia que tenen entre el 60 i el 80 % d’aquests pacients) aconseguia, a més, reduir la hipertensió de la gran majoria de casos, els estabilitzava i els treia de la zona de risc.

“Aquí podries dir que ja ho teníem. Però encara queda un 30 % dels pacients amb els quals el CPAP —un dispositiu que emet un flux d’aire constant en la via aèria mentre es dorm i que és el tractament habitual de l’apnea del son— no funcionava. Així que ens vam posar a treballar per desenvolupar Hiparco, un kit de diagnòstic predictiu que permetés saber quin pacient amb hipertensió resistent baixaria la pressió arterial si tractava amb CPAP l’apnea del son”, explica Sánchez de la Torre. Segons el doctor, es tracta d’un kit de predicció in vitro basat en l’observació de certs biomarcadors en mostres de sang; concretament, unes molècules que s’anomenen micro-ARN.

“Vam completar el desenvolupament científic el 2013, vam registrar la patent, vam publicar els resultats en una de les millors revistes científiques del món i vam començar el camí de la transferència: de la idea, a la pràctica clínica o al teixit empresarial. Ens vam presentar a la Convocatòria 2016 de CaixaImpulse i, a partir d’aquí, no hem parat de créixer”, relata l’investigador. “Sense l’impuls de ”la Caixa” no hauríem pogut començar a desenvolupar el negoci, crear l’empresa actual. Perquè en el moment en què acaba la ciència d’un projecte, la meva tasca, la meva implicació, acaba. CaixaImpulse ens va proporcionar un CEO, Pablo Campos, a principis del 2019 i, gràcies als seus coneixements sobre desenvolupament i constitució d’empreses i el suport dels mentors de ”la Caixa”, hem pogut continuar per un camí que ens ha portat per fases tan complexes com l’avaluació del mercat, la protecció intel·lectual, el marcatge del producte en diferents continents, el desenvolupament del negoci… i que jo no hagués pogut superar sol per desconeixement”, reconeix el científic.

“Em considero afortunat de formar part d’un projecte així”, assegura Campos, CEO d’Onira Research. “M’han convençut d’afegir-m’hi perquè aquest projecte genera una diferència, pot ajudar milions de persones, cosa que és motivant en si mateixa, des d’un punt de vista personal i professional. Tots tenim algun conegut amb hipertensió. L’estil de vida que portem ha convertit aquesta alteració clínica en una pandèmia —ho diu l’OMS!— i m’encantaria veure que podem evitar morts i episodis cardiovasculars greus. Esperem continuar amb pas ferm i que a finals del 2022 sigui possible aconseguir traslladar aquesta tecnologia al mercat”.

“Aquesta és la culminació de la feina de no només les quatre persones que remem més fort a Onira Research, sinó de tot l’equip científic i humà darrere del desenvolupament de la tecnologia, com el que ens dona suport des de l’IRBLleida i CIBERES. Aquestes persones que participen científicament i clínica en aquest projecte també són absolutament capitals en la iniciativa. Un organisme viu que es retroalimenta i que aconsegueix que projectes com Hiparco siguin una realitat i que milions de pacients a escala global converteixin el seu somni en salut i millorin la seva qualitat de vida”.

 

Text: Ana Portolés
Il·lustració: Malota