Miquel Àngel Nadal coneixia bé Johan Cruyff. A la figura d’entrenador revolucionari i també a la persona. Junts van forjar una amistat que vam cuidar fins a l’últim dia de vida del geni neerlandès. Ara, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Cruyff uneixen forces per fer realitat un projecte ideat fa més de tres anys: Nadal és l’ambaixador del primer Cruyff Court que hi ha a Mallorca. Situat al Parc de Llevant de Palma, es tracta d’un petit camp de futbol de gespa artificial, que neix amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva entre els joves en situació de vulnerabilitat.

Van arribant els primers infants a la pista. Busquen una ombra per refugiar-se del lluminós sol del juliol a Mallorca. Tots duen mascareta. Les coses són així, ara. Esport a l’aire lliure, però amb distància física. I higiene, això que no falti. És la inauguració del primer Cruyff Court a Mallorca, fruit de la col·laboració entre la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Cruyff. El petit camp de futbol, equipat amb tanques metàl·liques per delimitar el terreny de joc i gespa artificial, lluu un espai que pretén fomentar la inclusió de nens i nenes de famílies en situació de vulnerabilitat.

 

Niños jugando a fútbol

 

El lloc triat per situar aquesta pista esportiva no és casual. El Parc de Llevant de Palma és una zona fràgil, amb moltes famílies en perill d’exclusió social. “La majoria dels nostres alumnes viu en desavantatge social respecte de la resta”, argumenta Maria Sancho, directora del CEIP Alexandre Rosselló, qui, no obstant això, també es mostra optimista: “En la situació actual, no descartem aprofitar aquesta nova pista perquè vinguin a fer aquí l’assignatura d’Educació Física. L’escola està a menys de 10 minuts caminant i al centre necessitarem més espai”. 

Els infants que avui formen part de la inauguració del Cruyff Court tenen entre 10 i 12 anys. També han vingut del CEIP Son Canals, des d’on indiquen que aquest acte és “una gran oportunitat perquè es doni a conèixer la situació dels nanos. Molts venen de Serveis Socials, i aquesta sens dubte és una gran oportunitat per a ells”.

S’acosten també al recinte els representants de l’Ajuntament de Palma que han col·laborat en el projecte. Allà els rep Xavier Bertolín, director de l’Àrea Comercial i Educativa de la Fundació ”la Caixa”, i Pati Roura, directora de la Fundació Cruyff. Hi ha salutacions i picades de colze. Sembla que la pandèmia no s’ha endut la cordialitat entre ells. Tot seguit, arriba Miquel Àngel Nadal, exjugador del Mallorca i del dream team del Barça de Cruyff, i que avui exerceix d’ambaixador a la seva terra. Nadal va forjar una gran amistat amb qui va ser entrenador seu, ja que el neerlandès acostumava a estiuejar a Mallorca i practicaven golf junts.

Quan els protagonistes estan a punt, l’acte d’inauguració pot començar. Els petits se situen al voltant del cercle central, que du el nom de la Fundació Cruyff. El periodista Edgar Fornós fa els honors i presenta els representants de les institucions col·laboratives. Intervé en primer lloc Pati Roura, directora de la Fundació Cruyff, que es mostra satisfeta per l’esforç que s’ha fet: “Qui bé cerca, bé troba. Aquest és el resultat d’una feina de tres anys. Som conscients que és un moment delicat, però també és un projecte social, perquè els infants aprenguin a compartir”. Xavier Bertolín, per la seva banda, argumenta que “a la Fundació sempre apostem per donar oportunitats a qui en necessita. El nostre màxim repte és allò que Cruyff deia tan sovint, «sortiu i gaudiu»”. 

A continuació, l’amfitrió de l’espai, Miquel Àngel Nadal, agafa la paraula. Ell coneixia millor que ningú el Johan: “Em va marcar la personalitat i la manera de gaudir la vida. Els estaria molt orgullós d’aquest camp, era un enamorat de Mallorca. A més, els millors partits que he fet a la vida han estat els del pati de l’escola”, explica entre rialles.

Parlar de Nadal és cosa seriosa. Un home que ha aixecat cinc lligues de futbol. I ho va fer de la mà del seu amic Cruyff, a qui estarà agraït eternament: “El seu joc és universal. Ara intenten imitar-lo. Li copien els mètodes i les tàctiques, n’estudien la metodologia”. Nadal mostra una admiració encomiable cap a una persona que va canviar la història de l’esport. “En qualsevol lloc del món naixen escoles cruyffistes. I això és increïble. Va canviar la filosofia del futbol, té un llegat gairebé indestructible”, afegeix.

Nadal, a més, comparteix amb el seu amic Cruyff la idea de promoure la pràctica esportiva com a exemple de treball en equip: “Es comença aprenent a gaudir. No hem d’exigir a un nen que jugui amb l’únic objectiu de guanyar. Passar-s’ho bé, fer amics, evadir-se. Això és el més important a aquesta edat”, argumenta.

A continuació, els infants més valents el posen a prova. L’exdefensa se situa sota els pals per intentar aturar els penals que els més petits li tiren. Un total de 14, li’n tiren. 14, com el mític dorsal de Cruyff, i com les 14 regles que imperen a tots els Cruyff Court que hi ha al món.

L’acte ha acabat. La canalla té a continuació l’hora de l’esmorzar. No obstant això, dos dels nanos aprofiten que la resta se’n va per demanar-li una foto a Nadal. El campió d’Europa amb el dream team blaugrana el 1992 hi accedeix amb naturalitat. Posa amb ells i els signa una dedicatòria. 

Quan l’obsessió per guanyar frustra les aspiracions de molts esportistes, aleshores és quan triomfa la idea de Cruyff. Quan era entrenador del Barça, al vestuari, va refusar la idea de fer un discurs per motivar els jugadors. El tècnic neerlandès es va limitar a dir-los “sortiu i gaudiu”. Els seus pupils es van limitar a fer això i van aixecar el trofeu. Amb aquest mateix esperit estan naixent arreu del món Cruyff Courts perquè el seu llegat passi de generació en generació. I al Parc de Llevant de Palma ja tenen un motiu més per sortir i gaudir.

 

Text: Àlvar Moreno
Fotografia: Fundación Cruyff