Mòbils. Plataformes virtuals. Colzeres. Abrics antibacteris. Fulles de cànnabis. Tots aquests objectes no encaixarien entre si ni en una de les excèntriques pel·lis de David Lynch, però sí en una en què aquests objectes fossin capaços de canviar el curs de les nostres vides.  

No parlem de terribles vilans ansiosos per robar-nos el sol o obligar-nos a viure eternament en un plujós setembre, sinó de superherois amb poders que poden protegir la salut de les persones i alleujar el dolor de les seves afeccions. Aquestes escenes sonen a ciència ficció, però la veritat és que els poders curatius d’aquests objectes són a un pas de convertir-se en una realitat gràcies al programa CaixaImpulse de l’Obra Social ”la Caixa” i Caixa Capital Risc.

Després de l’èxit de les convocatòries anteriors, l’entitat ha tornat a seleccionar, en la quarta convocatòria, els 20 projectes d’innovació i recerca més prometedors del moment. El seu objectiu no és altre que ajudar els centres de recerca d’Espanya i Portugal, on es desenvolupen, a treure’ls al mercat. O, el que és el mateix, a fer-los realitat per millorar, més que mai, la salut d’una societat que fa anys que viu immersa en un món de tecnologia.

Una app per apaivagar les pitjors emocions – Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme
Des que les apps van arribar a les nostres vides, els mòbils ens han portat a llocs desconeguts, ens han presentat nous amics i ens han mostrat els plans de lleure de la nostra ciutat, entre d’altres. Ara, aquesta tecnologia ha saltat al territori de les emocions gràcies a l’investigador Álvaro Frías, que està treballant en una app capaç de controlar les crisis emocionals recurrents (depressió, ira, pànic) entre les persones amb trastorn límit de la personalitat (TLP). Es diu B·RIGHT i té com a meta automonitoritzar els pacients “en crisi” a partir d’eines psicològiques personalitzades i basades en algoritmes d’intel·ligència artificial. En altres paraules, pretén minimitzar la inestabilitat emocional d’aquestes persones perquè puguin gaudir amb més pau del dia a dia.

 

 

Un abric a prova de bacteris – Institut Nacional d’Enginyeria Biomèdica
Si ens parlen de persones que porten abrics antibacteris, és normal que pensem que ens hem teletransportat a un futur distòpic amb fòbia als bacteris. Tot i que no estaria gens malament trobar un objecte de l’estil als nostres temps. La raó? En un sol dia, uns 80.000 pacients a Europa agafen almenys una infecció a través de l’assistència sanitària (normalment, quan s’apliquen catèters). I això ha portat la investigadora Fabiola Costa a dissenyar un recobriment que protegeix de l’ampli espectre de bacteris que nien als hospitals. El millor de tot és que està format per un polímer natural, per la qual cosa no causa toxicitat ni afavoreix la resistència als antibiòtics. Només té la gran virtut de contribuir a fer dels centres sanitaris espais lliures d’infeccions.

 

 

Una colzera més eficaç que la rehabilitació – Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona
Hi ha lesions que no hi entenen, d’exercicis. És a dir, que requereixen una llarga recuperació, sovint ineficient, i que de vegades necessiten la cirurgia per sanar-les. Això és el que passa amb el colze de tennista (epicondilitis), la lesió musculoesquelètica relacionada amb l’avantbraç més comuna. Alguna cosa que ha portat l’investigador Miguel Ángel Mañanas a desenvolupar MyoSleeve. Una singular colzera que està pensada per fer-la servir durant la rehabilitació, formada per una tecnologia que avalua l’activació dels músculs i, finalment, i més important, que escurça el temps que els pacients acostumen a necessitar per recuperar la mobilitat. La prova que una sola colzera allotja més poder curatiu que 100 exercicis diaris, 300 sessions de rehabilitació i 50 visites al metge.

 

 

Cànnabis per escapar del dolor – Universitat Pompeu Fabra
Més enllà de pel·lícules com el Jardí de l’alegria, on la marihuana va fer esclatar de riures una llar econòmicament devastada, els compostos cannabinoides també tenen un ús terapèutic que pot rebaixar el patiment de persones amb, per exemple, dolor crònic. No obstant això, els efectes secundaris (deteriorament cognitiu, ansietat (deteriorament cognitiu, ansietat i altres efectes psicoactius) n’han limitat el desenvolupament de la seva capacitat terapèutica. I això és el que l’investigador Rafael Maldonado vol superar introduint en el mercat el projecte Cannabis Fighting-Pain. Una sèrie de compostos capaços de mantenir l’efecte analgèsic dels cannabinoides i, alhora, evitar-ne els efectes nocius. D’aquesta manera, els 50 milions de persones amb dolor crònic d’Europa disposaran d’una planta que els permetrà viure una rutina allunyada del dolor.

 

 

Tornar a viure, amb la realitat virtual – Fundació per a la Investigació Biomèdica de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal, Madrid
Cada any 130.000 persones pateixen a Espanya vessaments cerebrals i una colossal xifra de 33 milions de tot el món conviuen amb les seqüeles. I el pitjor de tot és que la pèrdua de facultats provoca que molts perdin independència i confiança en si mateixos. Però, afortunadament, aquesta realitat està a prop de canviar, gràcies al projecte de l’investigador Ezequiel Hidalgo: VReal. Una plataforma que té una sèrie de vídeos terapèutics de realitat virtual que proporcionen estimulació motora als pacients. Se’n podria dir el Netflix de la neurorehabilitació, perquè és assequible, eficaç i es pot fer servir des de casa mateix. Tot i que el més important és l’enorme millora que podran apreciar les persones que han patit ictus i tots els qui els envolten.

 

 

Text: Alba Losada
Visual: Alejandra Velasco y Oriol Castellar