En molts aspectes, internet ens ha fet la vida més fàcil. Si abans per recaptar fons s’havia de muntar una paradeta de polseres de cordill o organitzar un esdeveniment multitudinari, ara n’hi ha prou muntant un crowdfunding on-line per aconseguir que es facin realitat projectes com la primera línia de roba del Sindicat de Venedors Ambulants o que aprendre a programar arribi a totes les escoles. A més, les plataformes de microdonatius on-line ens permeten remenar entre la gran quantitat de causes a què podem aportar alguna cosa, triar la que encaixa més amb nosaltres i sentir-nos-en part. Amb els guardons “La causa del mes”, la plataforma migranodearena.org i l’Obra Social ”la Caixa” volen precisament premiar totes les iniciatives que aconsegueixen sumar més col·laboracions.

 

Una qüestió de pèl

A internet –i, per extensió, a la gent– els animals causen fascinació. Cada dia passen per les nostres pantalles trilions de GIF de gatets, vídeos de lloros que ballen i articles de quoques que es fan selfies. A internet, l’amor pels nostres amics peluts és tan intens que fins i tot ha nascut una nova llengua per parlar de quissos, el DoggoLingo. Però, als animals, ens els hem d’estimar més enllà de les pantalles, més enllà del potencial que tenen per convertir-se en mems. A la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals fa més de 10 anys que treballen pels seus drets, difonent des de serveis d’adopció fins a campanyes contra el maltractament animal en circs o aquaris. Amb una mica més de pèl, això sí, però els animals són éssers vius i, per tant, es mereixen una vida digna i segura.

 

FAADA – Candidata a “La causa del mes” de març del 2018

 

Predicar en el desert

Encara que els podcasts cada vegada li facin més la competència i ja soni a èpoques passades, la ràdio continua sent necessària. I més encara als llocs en què la comunicació pot salvar vides. És el cas dels camps de refugiats sahrauís, per als quals la seva Ràdio Nacional significa la possibilitat d’una cosa tan fonamental com continuar connectats al món. Precisament sota el lema “El que no se sent, no existeix” i amb la intenció de donar suport a aquesta ràdio perquè no desaparegui, un grup de joves periodistes han fundat l’associació Un Micro Para El Sahara. L’octubre passat, per exemple, van anar als campaments per dur material tècnic a les estacions radiofòniques. I no ho van fer sols: els van acompanyar els periodistes Ángel Carmona, Amaya Prieto i Javier Hernández, de Radio Nacional de España, que van impartir tallers sobre com es pot comunicar enmig del no-res. Això de “predicar en el desert” mai no havia sonat tan bé.

 

Un Micro Para El Sahara – Guanyadora de “La causa del mes” d’agost del 2017

 

La solidaritat que cap en una mà

Cinc paraules condeixen molt més del que sembla. Les comptes amb els dits d’una mà, però et poden servir des de per casar-te (“Us declaro marit i muller”) fins per trencar un cor (“No ets tu, soc jo”). Mira si donen de si que a l’escriptor Herman Melville encara li’n van sobrar dues per passar a la història (“Digueu-me Ismael”, fa l’inoblidable començament de Moby Dick). També en té prou amb cinc l’Asociación de Escritores Solidarios Cinco Palabras per col·laborar, mes rere mes, amb diverses causes benèfiques. Cada setmana, al seu web proposen cinc mots perquè, qui vulgui, escrigui un relat que en tingui un màxim de cent. Després, a finals de mes, aquestes petites càpsules de literatura es recullen en un volum solidari, i tots els beneficis es donen a iniciatives socials.

 

Asociación de Escritores Solidarios Cinco Palabras – Guanyadora de “La causa del mes” de gener del 2017

 

 

Il·lustracions:  Pol Montserrat