Les persones som màquines de temps. I, encara que de tant en tant algú ens ho hagi de recordar, cada segon que marca l’agulla del rellotge és nostre. Dins d’uns paràmetres, podem decidir com el volem invertir. I hi ha temps per a tot. Temps per treballar, temps per divertir-se i, segurament el que més recompensa, temps per regalar als altres i ajudar-los.   

Avui, Dia Internacional dels Voluntaris, arriba amb molt bones notícies: el nombre d’activitats ha augmentat gairebé un 50 % i els voluntaris de ”la Caixa”, que ja són més de 10.000, han dedicat més de 67.000 hores a construir una societat millor. Lorenzo Rubio, voluntari en tresoreria des de fa diversos anys, ens parla de com n’és, d’imprescindible, aquesta tasca.

“Que un nen d’un barri desafavorit guanyi un premi d’escacs i li vegis a la cara que això ha estat el més important del món per a ell. Que un enginyer brillant que ha tingut la mala sort de patir un ictus estigui content perquè té algú amb qui parlar dues hores a la setmana! Que una nena de 6 anys amb problemes físics et faci una abraçada durant una passejada… marca força, la veritat”, ens explica el Lorenzo. “En aquesta societat hi ha molta gent necessitada que no podem ni hem d’apartar ni oblidar”.

 

 

El final de la seva activitat laboral va marcar el començament de la seva nova vida. “Em vaig jubilar al juliol i al setembre ja m’havia apuntat al programa. Vaig tenir clar des del primer moment que volia fer el voluntariat a ”la Caixa”. L’Obra Social ”la Caixa” dedica 500 milions d’euros cada any a l’acció social, fins i tot en l’època de la crisi, que crec que no hi ha ningú que ho hagi fet a Europa”, explica Lorenzo.

Els voluntaris transmeten valors i promouen la consciència social. S’encarreguen de programes que fomenten la cultura i l’esport en els nens, accions de reinserció social, campanyes contra la pobresa, assessorament d’ONG internacionals… “Col·laborem amb ONG com Creu Roja o Càritas i amb entitats locals. Ajudem la societat en general a créixer d’una manera més igualitària”, afirma orgullós. I així és: gràcies al seu temps i dedicació, per exemple, s’han recollit 50.000 litres de llet i més de 33.170 quilos d’aliments, i s’han recaptat més de 25.500 euros destinats a entitats socials.

Gràcies a voluntaris com el Lorenzo, es fan una mitjana de vuit activitats de voluntariat al dia, i cada una millora la vida d’unes 55 persones. En el conjunt d’Espanya la xifra arriba als 135.383 beneficiaris. “Però, realment, la persona voluntària rep més del que dona. Et dona autoestima, et permet practicar les teves habilitats, et manté actiu, sobretot si ets jubilat… El voluntariat dona vida a la vida!”, afirma convençut abans d’enviar un missatge als futurs voluntaris: “Prova-ho una vegada i veuràs com no ho deixes mai més”.

 

Fotografia: Pablo de Pastors