Durant els mesos de confinament la cultura ha estat un refugi i un motor per al nostre creixement com a societat: alhora que ens transportava a altres llocs quan no podíem sortir de casa, també ens convidava a reflexionar sobre les nostres prioritats i els nostres valors. Ara que els museus tornen a obrir les portes, és tasca de tots abraçar la cultura no només com abans, sinó també des de la perspectiva que ens ofereixen les noves tecnologies. CaixaForum arrenca la nova programació 2020-2021 amb optimisme i compromís, ja que com va dir Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, a la presentació de la nova temporada, “creixem en la cultura perquè creiem en la cultura”.

Gairebé 100.000 museus van tancar les portes amb l’arribada de la pandèmia, i es calcula que un 13 % d’ells no sobreviuran a la COVID-19. Davant d’aquest escenari, la represa de l’activitat suposa una victòria, però també un gran repte.

Elisa Durán va recordar a l’acte de presentació de la temporada que, durant el confinament, “la cultura va ser una de les poques finestres obertes al món”, i que suposa un dels pilars bàsics per a la recuperació de l’economia. Ha arribat l’hora d’obrir les finestres de bat a bat, prenent les mesures que requereix la nova situació per tornar-li la generositat amb què ens va acollir durant el confinament.

Per fer front a aquestes noves pautes de consum cultural, Elisa Durán va subratllar la necessitat d’adreçar-se no només al públic habitual dels centres culturals, sinó també d’atraure el que no els sol freqüentar. Per això, les 25 exposicions que formen la programació 2020-2021 dels vuit centres CaixaForum distribuïts per la geografia espanyola (Madrid, Barcelona, ​​Sevilla, Saragossa, Palma, Girona, Tarragona i Lleida), juntament amb les nou exposicions itinerants per Espanya i Portugal, presenten temàtiques i formats molt diversos que ofereixen noves experiències al visitant.

 

Com va explicar Elisa Durán, s’estan establint noves formes de consum cultural, i va posar l’exemple de la iniciativa #JoCanto que, impulsada per la Fundació ”la Caixa”, va aconseguir la participació de 650 persones en un projecte musical que ja té prop d’un milió de visualitzacions. En aquesta defensa d’“una cultura per a tots” que pugui adaptar-se, a més, a les noves condicions de distanciament social, les noves tecnologies són el nostre gran aliat.

Ho demostren iniciatives com les del robot Pilar de CaixaForum Saragossa, que permet visitar exposicions des de l’exterior, facilitant-hi l’accés des d’escoles o hospitals. Aquesta iniciativa, que aviat estarà disponible a la resta de centres, és un clar exemple de “la ràpida adaptació al món digital” que s’està duent a terme.

La presentació de les exposicions de la nova temporada, a càrrec d’Ignasi Miró, director de l’Àrea de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació ”la Caixa”, es va fer basant-se en sis àmbits.

En primer lloc, les tecnologies i els nous formats, que ofereixen “noves fórmules d’acostament al consum cultural” i són un estimulant punt de trobada entre art, cultura i ciència. Ens permetran gaudir d’experiències tan noves com el viatge virtual pel món de la música que ens oferirà el prestigiós director d’orquestra Gustavo Dudamel a Symphony, o completar nosaltres mateixos les obres que el col·lectiu artístic japonès TeamLab projectarà a les parets dels successius centres de CaixaForum que visitaran. També destaca “Homo Ludens. Videojocs per entendre el present”, que oferirà una nova mirada sobre el concepte gamer a través de més de 40 peces, entre videojocs i obres d’art.

 

 

En l’àmbit de la natura i la ciència, i amb el clar objectiu de conscienciar sobre la importància de preservar el medi ambient, exposicions com “De pol a pol” o “Altres mons” ens oferiran la possibilitat de viatjar a través de les meravelles que acull el nostre planeta, però també fins als confins de l’univers.

D’altra banda, el setè art ha canviat la nostra forma de conèixer el món i el conjunt de l’art ha vist com canviaven les seves coordenades des que els germans Lumière van projectar la seva primera pel·lícula, cap al 1898. CaixaForum vol mostrar la cultura del cinema des d’una perspectiva històrica, indagant en els seus orígens i presentant, per exemple, la figura del vampir en una intrigant exposició que provocarà més d’un calfred amb la mostra “Vampirs. L’evolució del mite”, però també celebrarà el seu retrobament amb els grans mestres de l’animació contemporània a “Pixar. Construint personatges”.

La nova programació disposarà també d’una col·lecció d’art contemporani de referència, que reunirà en un viatge generacional l’impuls donat a la creació artística després de 35 anys de vida de la Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani juntament amb les noves convocatòries adreçades als joves artistes.

Les aliances de la Fundació ”la Caixa” amb sis grans institucions referents culturals tornaran a col·locar CaixaForum com a punt de visita ineludible per als amants de l’art. Així, “La imatge humana” ens convidarà a viatjar per la representació del cos humà al llarg de la història de l’art a través de 140 obres procedents del British Museum i de la Col·lecció ”la Caixa” per reflexionar sobre conceptes universals com l’ideal de bellesa, la divinitat o el poder. A “Art i mite. Els déus del Prado”, el visitant podrà cultivar una àmplia mirada sobre la mitologia clàssica i la seva representació al llarg de la història de l’art a través de més de 50 pintures, escultures i medalles datades entre el segle I aC i finals del segle XIX, procedents del Museo del Prado.

A més, es plasmaran a les seves exposicions diverses reflexions sobre el passat i el present, amb el propòsit de fomentar una visió global dels moviments artístics que han definit el segle XX i expliquen l’art contemporani. Amb “El somni americà. Del pop a l’actualitat”, CaixaForum s’aproxima a l’art gràfic dels Estats Units de la mà de figures clau com Warhol, Johns o Rauschenberg; i amb la mostra “Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924-2020”, explorarà la relació entre aquestes dues disciplines artístiques des de fa un segle. Una altra de les estrenes en col·laboració amb el Museu Nacional d’Escultura és “Non finito. L’art de l’inacabat”, les peces de la qual (escultures, dibuixos, partitures o fotografies) apareixen unides entre si per un “aspecte”, el del non finito, concepte que s’atribueix a Miquel Àngel, cercador incansable del model ideal; i amb “L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura / Indústria / Mobiliari”, CaixaForum inaugura una nova col·laboració amb el Centre Pompidou i s’endinsa en l’univers d’aquest creador, explorant els seus inicis com a ferrer, els seus primers treballs i els seus edificis prefabricats.

Però a més d’aquest torrent d’exposicions, CaixaForum també té programades tot un seguit d’activitats on els espectacles en viu, la divulgació i l’experimentació seran els protagonistes, sempre amb el propòsit de desenvolupar l’esperit crític i l’amor per un aprenentatge no renyit amb l’aspecte lúdic.

Al cap de 100 dies des de la reobertura dels centres CaixaForum, ja són 200.000 els visitants que n’han creuat les portes, fet que demostra que les ànsies de coneixement i la curiositat es mantenen intactes malgrat la situació actual. Aquesta aposta per una cultura lliure, accessible i alhora exigent serà el motor d’un futur il·lusionant que podem afrontar sense pors i amb fam. Una fam de ciència, art i cultura que podrem satisfer, un cop més, a CaixaForum.

 

Si vols descobrir totes les exposicions que té preparades per a tu i les seves dates d’exhibició, fes clic aquí.

 

Imatges:

TeambLab. Arte / Tecnología / Natura. Born from the Darkness, a Loving, and Beautiful World. Sisyu + teamLab, 2018. © teamLab. Cortesía de Pace Gallery

Pixar. Construyendo personajes. Ricky Nierva, Mike and Sulley, Monsters University, 2013, Tinta y rotulador sobre papel © Pixar

Tierra de sueños. © Cristina García Rodero

De polo a polo. Un viaje a los grandes paraísos naturales con National Geographic. © Tim Laman / National Geographic

Poéticas de la emoción. Bas Jan Ader. I’m Too Sad to Tell You, 1971 © The Estate of Bas Jan Ader / Mary Sue Ader Andersen / The Artists Rights Society (ARS), Nova York / VEGAP, Barcelona, 2020. Gentileza de Meliksetian / Briggs, Los Ángeles

Objetos de deseo. Surrealismo y diseño 1924-2020. Ingo Maurer, Porca Miseria! 1994 © Ingo Maurer GmbH, Múnich