El diccionari és ple de paraules. I, com passa amb la bellesa, el significat depèn molt sovint dels ulls del qui mira. Però hi ha algunes paraules que, amb tots els matisos i variables, ens són comunes a tots: infants, grans, científics, artistes, professors… Són paraules que ens humanitzen. Paraules com ara “feina”, cultura”, “aprendre”, “ajudar” o “investigar”. Són paraules que treballen mirant al futur amb un mateix objectiu: millorar la societat.     

“Jo en dic confiança”. “Jo en dic feina”. “Jo en dic oportunitat”. “Jo en dic compartir”. Les veus dels beneficiaris defineixen la que és la primera fundació privada del país i una de les més importants del món: ”la Caixa”. Es tracta del leit motiv de la nova campanya de comunicació, coincidint amb el final de l’any i el 150 aniversari del fundador. “De tot això nosaltres en diem ”la Caixa”, perquè ”la Caixa” és una fundació i la Fundació és ”la Caixa””, diuen.

 

 

L’entitat llança aquesta campanya de comunicació per reivindicar la seva denominació fundacional vinculada al progrés de la societat. “El que va ser el fundador, el 1904, de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, Francesc Moragas, acostumava a simplificar als seus textos el nom de l’entitat amb dues paraules, emfatitzades sempre en majúscules: LA CAIXA. Així, es va  anticipar i va crear la marca que avui ens pertany una mica a tots. El nom del nostre compromís social”, explica Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

“A principis del segle xx, ”la Caixa” s’identificava amb homenatges a la vellesa, biblioteques o colònies d’estiu. Avui aquest nom és sinònim d’atenció a col·lectius vulnerables, recerca d’excel·lència, educació de qualitat i propostes culturals de primer nivell a l’abast de tots els ciutadans. Les necessitats socials han canviat, però els valors són els mateixos”, afegeix Fainé.

Les xifres parlen per si mateixes. El 2018, ”la Caixa” ha tingut un pressupost de 520 milions d’euros destinats a acció social, recerca, educació i divulgació cultural. En total, s’han impulsat 50.000 iniciatives que han arribat a més de 12 milions de beneficiaris amb l’objectiu de canviar presents i construir futurs.