Te amb menta, dàtils i baklavas. Això era la primera cosa que et trobaves quan entraves al Centre Cultural Islàmic de Madrid el Dia Internacional del Migrant, que es va celebrar el 18 de desembre passat. Durant els dies previs, el districte de Ciudad Lineal havia acollit la Setmana del Migrant, set jornades plenes d’activitats que tenien l’objectiu de fomentar l’intercanvi i la convivència entre persones de procedències diverses. El lema d’enguany era “Tots som migrants”, perquè en el fons tots tenim algú a la família que ha anat i vingut d’altres països per buscar-se la vida, com ara fan moltes altres persones al món.

Aquest és el cinquè any que se celebra el Dia Internacional del Migrant en aquest districte madrileny amb una jornada intercultural de convivència, però és només el segon en què la programació s’amplia a tota una setmana. La convocatòria ha estat un èxit; de fet, la sala d’actes de la mesquita era plena de gom a gom. “La gent del barri és conscient de com de necessari és ocupar un lloc d’aquestes característiques. És un cant a la convivència en la diversitat i en el respecte a totes les religions. La gent està encantada de participar-hi, fins al punt que gairebé ens hem quedat sense espai”, afirma Juan Carlos Chans, cap de secció de programes als Serveis Socials del districte de Ciudad Lineal. “Per als qui treballem al voltant de la idea que canviar les circumstàncies de les persones no és una cosa que es pugui fer des de la individualitat, sinó que s’ha de fer des de la col·lectivitat i la comunitat, aquest acte és un granet de sorra més”.

 

 

A la conversa se suma la Sihem, mare i integrant de l’AMPA del col·legi Carlos V, un dels centres del barri on hi ha més nacionalitats diferents entre el seu alumnat i on més infants musulmans hi ha de tot el districte. “En aquest barri vivim en pau i hi ha una obertura formidable a la cultura. El nostre col·legi és el viu reflex de la convivència”. Allà, durant tot l’any, fan activitats per acostar la cultura àrab als veïns del barri, com la ruta pel Madrid àrab que han organitzat aquest any o les jornades gastronòmiques que celebren amb certa freqüència.

La jornada de convivència cultural del dia 18 va comptar amb un programa carregat de propostes interessants, entre les quals hi havia una exposició dedicada al significat de la paraula “emigració”; una altra, sobre històries de vides migrants realitzada pel Centre de Gent Gran Canal de Panamá, i una altra, del Colectivo Expresarte dedicada als somriures. “El somriure és un element capaç d’unir persones de totes les cultures, atès que tots en tenim una”, explica Lourdes Hernanz, Tècnica del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” als barris de San Pascual i Concepción, així com al de Pueblo Nuevo, a través de La Rueca Asociación . “L’objectiu fonamental del Projecte ICI és fomentar la convivència a través de l’organització comunitària. En aquest cas, el tema de la interculturalitat és present en tot el que fem al llarg de l’any, és transversal a tota la nostra programació. El nostre objectiu és generar punts de trobada i de relació al barri per a persones d’edats, gèneres, ètnies i orígens culturals diferents”.

Una altra de les activitats que ens trobem és un taller d’henna i cal·ligrafia àrab, al qual els veïns del barri poden assistir per decorar-se la mà amb dibuixos fets amb aquest tint natural o per aprendre a escriure el seu nom en àrab. L’Ishmael, voluntari de l’associació Islamic Relief, va traçant amb un retolador els noms de les persones que li pregunten com s’escriuen en aquesta llengua. “El més important per escriure bé en àrab és estar relaxat i concentrat, en realitat no és tan difícil!”. L’Ishmael, que és d’origen marroquí, també col·labora habitualment amb Creu Roja, especialment amb els MENA (Menors Estrangers No Acompanyats); ell mateix en va ser un fa una mica més de dos anys i és també un bon exemple que qualsevol persona, vingui d’on vingui, sempre es mereix una oportunitat.

 

Text: María Arranz
Fotografia: Míriam Herrera