Una olivera pot renovar l’ànim i l’economia de tot un poble. I una parra de raïm pot tornar la confiança a la persona que l’havia perdut. Segons un estudi fet per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i impulsat pel programa RecerCaixa, l’agricultura social, basada en criteris ecològics i en la inclusió laboral de tota mena de persones, aporta beneficis a tota la societat.

Cultivar productes ecològics, donar feina a persones que el mercat laboral acostuma a excloure i, a més, aconseguir que el negoci sigui rendible no sembla pas fàcil. Hom podria pensar que una empresa així tindria dificultats per generar ingressos. I s’equivocaria. L’estudi “L’agricultura social a Catalunya”, que ha dut a terme la UAB i RecerCaixa, demostra que les empreses que es dediquen a l’agricultura social no només són rendibles, sinó que tenen un elevat impacte social: per cada euro que s’hi inverteix, aquestes empreses en tornen tres a tota la societat.

Des de l’any 2010, L’Olivera Cooperativa elabora els vins Vinyes de Barcelona a la masia Can Calopa de Dalt (una de les entitats analitzades per l’estudi), i en tot el procés participen persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual que resideixen en aquesta masia. Un model après a Vallbona de les Monges (Lleida), on la cooperativa té la seu central des de fa més de 40 anys.

 

 

“En l’origen de la cooperativa hi ha el respecte a les persones; incloure tots aquells que han anat quedant al marge de la societat”, explica Pau Moragas, el vicepresident. “Quan vam decidir fer de l’experiència una activitat econòmica, vam veure que havíem de ser respectuosos amb més coses: amb el medi ambient i amb els treballadors mateixos. Es tracta de construir una organització fundada sobre la participació i l’equitat”. I l’agricultura és una activitat on sempre hi ha alguna cosa per fer. En l’agricultura, persones amb diferents capacitats poden trobar una habilitat per dedicar-s’hi. Des de la sembra fins a l’embotellament, tothom hi participa: a L’Olivera, darrere de cada ampolla de vi o d’oli hi ha el treball conjunt de tots els qui l’han fet possible.

L’estudi també apunta una altra dada important: cada vegada hi ha més entitats que es dediquen a l’agricultura social. “Crec que és una resposta a la situació actual de la societat”, afegeix el Pau. “Davant d’un model que crea més desigualtat, hem de buscar fórmules que juguin en sentit contrari: una societat que se centri en les persones i en el valor que aquestes poden aportar. No és fàcil, però nosaltres sempre diem que estar vius és un símptoma que ho fa possible”, sentencia.

 

Fotografia: Rita Puig-Serra