Hi ha moltes coses que fem sense adonar-nos-en. Ens mosseguem les ungles, parpellegem, empassem saliva, respirem…  I si ho haguessis de pensar cada vegada que les fas? I si la teva vida depengués, per exemple, de comptar totes les respiracions que fas al llarg del dia? És la realitat en què encara viuen molts nens per als quals la pneumònia continua sent una malaltia mortal. En el Dia Mundial contra la Pneumònia, volem parlar d’aquelles coses que existeixen, però que de vegades oblidem.

Garantir la salut i el benestar de tots els éssers humans és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per l’ONU per al 2030. I s’han fet importants avenços en la matèria: des de l’any 2000, gairebé 16 milions de morts s’han evitat gràcies a la vacuna del xarampió; a finals del 2014, més de 13 milions de persones tenien accés al tractament contra el VIH i, en 15 anys, s’ha duplicat l’esperança de vida dels menors de 5 anys. Però en alguns indrets encara hi ha nens que moren per malalties que es poden prevenir i tractar fàcilment, com és el cas de la pneumònia.

 

 

“En molts països, en moltes cultures, no hi ha una paraula per a la pneumònia. No saben explicar què els passa, perquè no hi ha una referència”, assenyala Hayalnesh Tarekgn, responsable de pneumònia i diarrea infantil a UNICEF. La malaltia es presenta com una tos, amb dificultats per a respirar, i una de les ajudes per a diagnosticar-la és comptar les respiracions per minut del nen. Al projecte ARIDA, sorgit d’una aliança entre UNICEF i l’Obra Social ”la Caixa”, es proven nous dispositius per facilitar-ne el diagnòstic centrats en el recompte de dos aspectes: la freqüència respiratoria (respiratory rate) i l’oxigen en sang (pulse oxymetry). El programa avalua aparells tecnològics que tenen una o ambdues capacitats i, per altra banda, s’encarrega de distribuir el tractament: amoxicilina en pastilles solubles (tant en aigua com en la llet materna) per als casos lleus i terapia d’oxigen per als greus.

Segons un informe publicat per UNICEF a començaments d’any, si totes les mesures necessàries per prevenir i tractar la pneumònia s’ampliessin fins al 90 %, el 2030 es podrien evitar gairebé 5 milions de morts per aquesta malaltia. Semblen xifres molt grans, però estan perfectament al nostre abast. Segons Diana Molina, responsable de l’Àrea Internacional de la Fundació ”la Caixa”, “les persones, si en tenen l’oportunitat, no són agents passius: el que necessiten és un espai, uns mitjans, per poder lluitar”. I fer que aquests mitjans es facin realitat és un compromís global. Des d’aquí, informar-nos-en i difondre aquesta realitat llunyana i alhora tan quotidiana és la nostra primera obligació. Perquè tots els nens del món puguin respirar amb normalitat.