“La pobresa a Espanya té cara d’infant”, ens diu sor Lucía Caram. Des del convent de Santa Clara de Manresa, aquesta activista incansable dirigeix el programa Invulnerables que, amb el suport de CaixaProinfància, està capgirant una situació inadmissible. Tots els infants es mereixen tenir les mateixes oportunitats. Tots es mereixen sentir-se per un dia capità de vaixell.

Sor Lucía es defineix a si mateixa com “una monja inquieta i inquietant”, i la veritat és que no para quieta un segon. En aquest fred però assolellat dia de novembre, sor Lucía exerceix de mestra de cerimònies al moll de Barcelona. Amb l’altaveu a la mà, dirigeix els nens i nenes que participen avui en l’enregistrament del videoclip Un món, a partir de la cançó composta per un dels molts voluntaris que la segueixen a Invulnerables. Després de l’enregistrament, la festa continuarà ni més ni menys que amb una passejada en vaixell, una experiència que pocs infants deuen haver tingut l’oportunitat de viure abans.

 

 

La cançó parla del futur, d’un futur més just per als qui han nascut en un entorn desafavorit i, aquí, tothom (educadors, pares, responsables d’Invulnerables) està convençut que els esforços que es duen a terme portaran grans oportunitats per als qui, fins ara, han viscut una infantesa plena de carències. “Els nens i nenes són víctimes per partida doble, ens diu sor Lucía. En primer lloc, perquè la necessitat no els deixa tenir una visió de futur i, en segon lloc, perquè això els impedeix viure com a infants. Si s’han d’amoïnar per què menjaran avui, difícilment podran fer plans”.

Primer de tot, per tant, cal satisfer les necessitats més bàsiques: l’alimentació, però també el material escolar i l’assistència mèdica. Però per trencar amb la pobresa cal molt més, i Invulnerables també ofereix ajuda als pares per formar-se i buscar feina. “Establim un pla de treball integral amb les famílies i els donem el que necessiten, no el que tenim. Allò que falta ho busquem a les empreses, els clubs esportius, les escoles d’idiomes o els particulars.”

En l’àmbit psicològic, la tasca de la fundació també és essencial a l’hora de transmetre autoestima i d’inculcar als nens i nenes la idea que tot és possible per a ells. Pilar Izquierdo és la coordinadora del programa CaixaProinfància a Manresa: “No tan sols ens fixem en l’èxit escolar, posem èmfasi en la necessitat que els nens i nenes es coneguin a si mateixos i siguin conscients de les seves possibilitats”. En aquest sentit és important que el seu temps de lleure sigui realment una oportunitat per passar-s’ho bé i viure noves experiències, com és el cas d’avui amb la passejada en vaixell. Segons la Pilar, acostumen a tenir una autoestima baixa perquè veuen que no poden fer les mateixes coses que els altres i les activitats poden trencar aquest estigma que ve d’haver nascut en una família determinada”.

La Milagros, mare de tres noies i dos nois, és conscient que l’ajuda que li dona Invulnerables va molt més enllà dels efectes materials: “Els explico els meus problemes perquè sé que m’escoltaran, ens han obert molts camins a la meva família i a mi”. En el mateix sentit s’expressa la Mireia, una mare jove per a qui Invulnerables “és com una petita família”.

Als nens i nenes participants els brillen els ulls mentre continuen assajant la coreografia d’Un món. Si la Sara, de nou anys, destaca que fan unes “excursions superguais”, la Dunia, més madura des de l’alçada que li proporcionen els 14 anys, aprecia especialment els valors que els inculquen, com el respecte i la confiança en si mateixos.

“La pedagoga i diplomàtica Gabriela Mistral deia que per als nens i nenes el futur és avui, que demà és massa tard, i la nostra idea a Invulnerables és que només podem tenir futur si garantim el present”, ens recorda sor Lucía. Tot seguit, agafa novament l’altaveu i torna cap al grup de canalla. El sol continua brillant i ja fa menys fred.

 

Fotografia: Carla Step