Sultans of Swing dels Dire Straits sonant en el vell reproductor de CD. L’olor de sofregit i brasa que s’escapa de la cuina dia sí i dia també. La veu radiofònica de l’avi cantant a Machín. O aquest nino amb forma de tortuga que va perdre un ull a la boca del gos de la veïna. De vegades una casa no és un edifici. De vegades una casa és una persona, una foto, un conjunt de sensacions: un estat mental. La campanya “Amb tu, com a casa”, impulsada per l’Obra Social la Caixa, treballa perquè els bebès del Centre de Neonatologia Avançada Vall d’Hebron i els pares passin, com a casa, els primers dies de vida.        

 L’Evelyn va néixer amb només 25 setmanes de gestació. Ara té 4 mesos de vida i continua ingressada per problemes intestinals, però ha crescut i ja està molt millor. Durant les primeres setmanes, els seus pares van haver de recórrer, a diari!, els 114 quilòmetres que separen Tàrrega de Barcelona per visitar-la, fins que van aconseguir un pis de lloguer. Per això estan encantats amb el projecte “Amb tu, com a casa”, que té com a objectiu posar habitacions equipades a disposició de les famílies, reduint al mínim l’impacte de l’ingrés. “Ells ho necessiten”, ens diu l’Adrián, pare de l’Evelyn. “Els metges i les infermeres ens ajuden moltíssim i són com una segona família, però cal que hi siguem nosaltres, els pares. Com més temps passem amb ells, millor.”

 

 

Això que els pares saben de manera instintiva la ciència ho ha confirmat retiradament: els estudis demostren que la inclusió de les famílies en l’atenció i la pràctica del contacte pell amb pell –el mètode cangur pel qual aposten els professionals de la Vall d’Hebron– són clau per millorar l’evolució dels bebès i reduir les possibles seqüeles. “Estan més tranquils, agafen color i més pes”, ens explica la Laura, la mare de la Júlia, nascuda fa 5 dies amb 32 setmanes de gestació. “Mira, ja no se li veuen tantes pelleringues; abans era com un ratolí!”, assegura mentre acarona la cara de la seva filla. “I com a pare et sents part del seu procés de creixement, no et quedes darrere d’un vidre com abans. Poder quedar-se a l’habitació amb ella ho canviaria tot”, ens explica el Karel, l’orgullós pare, mentre espera l’especial visita d’Andrés Iniesta i la seva dona, Anna Ortiz, padrins del projecte.

“Nosaltres som pares de tres fills i això ens fa molt sensibles a aquesta causa”, va declarar Iniesta quan va arribar al centre. “Els pares de nens prematurs passen per un període d’angoixa fins que veuen que el bebè segueix el camí que tots volen. Per això sóc molt feliç de poder ajudar en un projecte tan bonic. Tant de bo es compleixin tots els objectius marcats”, va desitjar el futbolista del FC Barcelona després de visitar els pares i els nadons.

De moment, la campanya ja ha recaptat el 39 % dels fons que necessita i continua oberta a donacions de particulars, institucions i empreses que aconseguiran que els pares de l’Evelyn, la Júlia, l’Álvaro i molts més puguin convertir les seves veus, olors, abraçades i peluixos en una casa en majúscula des del primer segon de vida.