Ansietat, desesperança, vergonya, defenses baixes, trastorns del son… Segons infinitat d’estudis, no tenir feina ens afecta molt més enllà del mer compte corrent. I al contrari, tenir-ne suposa el començament d’una nova vida, una porta oberta a un futur prometedor. Un futur com el de l’Alejandro Cantero, de Chiclana, que gràcies al programa Més Feina cofinançat per ”la Caixa” i el Fons Social Europeu, ha pogut abandonar per fi la feina precària i temporal per signar el primer contracte en condicions. Un gran pas endavant que va començar el dia que va posar els peus a l’associació Arrabal-AID, va conèixer la Teresa Sánchez, una tècnica d’ocupació vocacional, i va decidir posar mans a l’obra.

“Una amiga em va recomanar aquesta associació, i estava tan desesperat que hi vaig anar de seguida, sense prejudicis”, ens confessa l’Alejandro, un malagueny de 28 anys que va entrar en el programa després de quatre anys de feines intermitents i en negre. “Va arribar totalment perdut, insegur, ni et mirava als ulls quan parlava!”, recorda la Teresa. “Però vaig veure que reunia moltes condicions: era responsable, disciplinat, confiable, venia amb moltes ganes de treballar”, i per això ella i els seus dos companys d’equip, el Pedro i la Lorena, van decidir bolcar-s’hi. Així, després de l’entrevista inicial, van continuar les sessions d’orientació i motivació, la formació transversal (habilitats socials, informàtica, anglès…) i una proposta de formació específica un cop va haver aconseguit treure’s l’ESO a l’Escola de Segona Oportunitat: “per què no estudies per a auxiliar de comerç? A Chiclana les úniques sortides són el turisme i el comerç”, va argumentar la Teresa.

 

Ilustración de una persona que busca su camino hacia un empleo digno

 

“La veritat, jo mai no m’ho hauria plantejat, i tenia clar que no volia estar de cara al públic, però la Teresa em va explicar que això també em permetria col·locar-me en una altra mena de feina, com ara reposador”. Així que l’Alejandro es va dir: “Vinga, ho provo!”. Al cap de poc temps d’acabar la formació, el jove va fer pràctiques a Carrefour durant unes setmanes, i de seguida el supermercat el va contractar, primer per a l’estiu i després per a tot l’any.

“Un dels punts clau de l’èxit de Més Feina és la intermediació amb les empreses. Els expliquem els avantatges que el programa els ofereix, que l’òptim és contractar algú que ja coneixen i que han vist treballar, que s’estalvien un nou procés de selecció… Encara que, naturalment, també és molt important l’acompanyament als usuaris. Que sentin que els donem suport, que ens poden explicar tot el que els motiva o els amoïna durant el procés”, explica aquesta tècnica bolcada en el projecte des del començament.

Al final, el resultat de tot aquest esforç en equip són 76 de 165 usuaris en risc d’exclusió social insertats a Chiclana, Cadis, per Arrabal-AID. I un total de 4.529 persones contractades gràcies a l’acompanyament de les entitats col·laboradores del programa només el 2019! “Els 263.000 euros que rebem de ”la Caixa” han estat absolutament imprescindibles en aquesta zona tan castigada per l’atur després de la caiguda del sector de la construcció; per ampliar la nostra oferta de formació, el material i el personal del centre, i atendre més persones. Independentment dels objectius que ens marquin per a enguany, jo intentaré que el 100 % dels que entrin en surtin amb una feina i un somriure”, es proposa la Teresa.

La de l’Alejandro ja és perenne, des que s’aixeca a l’alba a Chiclana fins que arriba al seu lloc de reposador a la fruiteria del Carrefour de Conil, després de recórrer 18 quilòmetres en bicicleta. Quan gaudeix treballant amb els companys que tant l’aprecien. Quan aprèn coses noves cada dia. Quan es planteja nous reptes de futur abans impensables, com presentar-se a oposicions per ser militar. “L’any passat les vaig suspendre, però enguany són meves”, assegura decidit. Ara, té una altra autoestima, i el futur li somriu tant com ho va fer la Teresa fa només un any.

Logo Fondo Social Europeo

 

 

 

 

Text: Ana Portolés
Il·lustració: Daniel Diosdado