Què faries si fossis un estudiant universitari dels Estats Units i, després d’haver fet els durs exàmens, tinguessis vacances tot el mes de gener? Un grup d’alumnes del Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha triat un pla ben sorprenent: fer servir aquestes setmanes lliures per donar classes d’assignatures STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) en escoles de secundària d’arreu del món. I gràcies a un acord entre EduCaixa i el programa MISTI, Allegra Berger (20 anys), Skylar Gordon (18) i Zion Moore (20), entre d’altres 10 estudiants, han passat unes setmanes a Espanya no només ensenyant als alumnes el mètode educatiu STEM que imparteixen al MIT, sinó aprenent de la seva experiència docent i d’una gran aventura fora del seu país.

“És estrany tenir vacances i passar-les donant classes, oi?”, fa broma en Zion. “Però jo ho gaudeixo molt. Perquè sé que els meus alumnes, que tenen només tres anys menys que jo, són la generació que pot canviar el món d’una manera única. I ensenyar-los STEM és donar-los les eines perquè ho puguin fer”.

 

 

“Jo els estic ensenyant robòtica, física, tecnologia, ciència del món modern…”, explica la Skylar. “Encara que no vuºlguis treballar en res que hi estigui relacionat, ser capaç d’aprendre i treballar a partir del mètode educatiu STEM és una habilitat increïble per resoldre problemes en el món actual”.

De la seva banda, l’Allegra els imparteix física i biologia, “tot i que el més important que els estic ensenyant és a col·laborar, que després de cada pregunta que els faig dediquin uns minuts a intercanviar opinions i a aprendre els uns dels altres, com ens ensenyen al MIT”. “No només es tracta d’impartir teoria, sinó també d’experimentar”, matisa en Zion, que els acaba de donar classes de física sobre caiguda lliure dels objectes llançant pilotes de futbol i tennis per l’aula. “És genial perquè, com que hi ha tan poca diferència d’edat, s’atreveixen a preguntar-te més, i el clima de treball és fantàstic”, assegura.

Aquests nous professors reconeixen que les STEM poden ser tan apassionants com difícils, però saben com animar els alumnes. Així, mentre l’Allegra s’esforça a transmetre’ls que cal prendre-s’ho com un repte i gaudir-ho, i espera “ser una inspiració per a la propera generació d’enginyeres químiques, que encara són minoria”, en Zion els recorda que l’esforç val la pena perquè seran “capaços de crear coses que ara ens semblen increïbles”.

Però el millor d’aquest intercanvi entre el MISTI i EduCaixa, que també sumen esforços en el programa STEAM x Change, és que totes les parts donen i reben; ensenyen i aprenen alhora. “Jo els ensenyo a atrevir-se amb la tecnologia, a creure en ells mateixos i a somiar anar a una universitat gran, però sense dubte també estic aprenent molt, sobre la cultura local i sobre mi mateixa. És la primera vegada que surto dels Estats Units!”, confessa la Skylar. “El que intento que aprenguin de mi és que equivocar-se està bé, perquè aprens dels errors i creixes. És més, si no t’equivoques, t’estanques”, insisteix en Zion. “I el que jo m’enduc d’ells és l’experiència com a docent, què funciona en una classe i què no, a més d’haver après de la relació entre els alumnes i els seus professors a Espanya, molt menys formal que als EUA, cosa que penso que juga a favor de la receptivitat dels alumnes i l’efectivitat de l’ensenyament”.

Un cop arriben els últims dies de vacances, l’Allegra, la Skylar i en Zion tenen clar que l’experiència ha estat del tot positiva, i en destaquen la gran utilitat de l’intercanvi cultural, la bona experiència amb la ciutat, les famílies d’acollida i totes les persones que han conegut, i l’interessant aprenentatge de noves maneres d’ensenyar. “Només em penedeixo de no haver vingut l’any passat!”, assegura la Skylar. No tornaran a casa amb fotos de platges paradisíaques o grans parcs d’atraccions, però sí sabent que una mica de Espanya se’n va als Estats Units i una mica dels Estats Units es queda per sempre a Espanya.

 

Text: Ana Portolés
Fotografia: Carla Step