Ni càncer ni sida ni malària. Actualment, la malaltia que causa més morts infantils és la pneumònia, una afecció ben coneguda de les vies respiratòries que els metges poden prevenir i tractar des de fa molt. Quin és aleshores el problema? Que els recursos sanitaris difícilment arriben a les zones més desafavorides. Per revertir aquesta situació, fa més de 10 anys que ”la Caixa” va començar una lluita juntament amb GAVI The Vaccine Alliance i posteriorment amb UNICEF. Una batalla a la qual no han parat de sumar-s’hi aliats, fins a fer possible el primer Fòrum global sobre pneumònia infantil, una gran oportunitat per aconseguir que els 9 milions d’infants que podrien morir durant la pròxima dècada tinguin, en canvi, la vida que es mereixen.       

Assistents de 30 països. Ministres i autoritats de països africans i asiàtics. Les entitats i fundacions de salut global més prestigioses, presents a l’auditori de CosmoCaixa: l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), SavetheChildren, UNICEF, EveryBreathCounts, GAVI The Vaccine Alliance, la Fundació Bill & Melinda Gates, la Fundació ”la Caixa”, USAID i Unitaid. I un sol objectiu: reduir a la meitat les morts infantils per pneumònia el 2030, que ara són 800.000 l’any. Una cada 39 segons.

“Si ho posem en perspectiva, el coronavirus ha causat en total centenars de morts aquestes setmanes, però per la pneumònia moren 2.000 infants al dia!”, ha explicat Quique Bassat, professori investigador del Barcelona Institute of Global Health (ISGlobal), per subratllar la importància d’aquest problema tan oblidat. Oblidat sobretot en països amb menys recursos, en els quals moren 27 nens de cada 1.000 per pneumònia, mentre que en països desenvolupats com Espanya no arriben ni a 0,3 decessos per cada 100.000 malalts.“Volem el mateix estàndard per a qualsevol lloc del món. Hem aconseguit portar les vacunes al 80 % dels països i ara l’objectiu ha de ser arribar al 100 %”, destacava Seth Berkley, CEO de GAVI.

En efecte, si en països com Espanya el nombre de morts per pneumònia en nens menors de 5 anys és tan baix és perquè ja sabem com es pot prevenir i tenim els recursos per fer-ho: nutrició i higiene adequades, qualitat de l’aire a l’interior de les cases, accés a l’aigua potable i a l’atenció mèdica de qualitat (amb vacunes, antibiòtics, oxigen…). Ara es tracta de fer-ho arribar a tots els racons del món, sense més preàmbuls. Per això, aquest fòrum no volia ser un lloc per a la reflexió, sinó una crida a l’acció. “Demano als líders mundials que facin alguna cosa més que anar a conferències. Que treballin perquè l’ajuda arribi a països rics i pobres, perquè cada vida és important”, va reivindicar Luk Tombekana, una jove activista coneguda com “la Greta Thunberg índia”.

La salut global també és una prioritat per a ”la Caixa”, que lluita contra la pneumònia amb diferents enfocaments en països amb un accés limitat a l’assistència mèdica: treballant en la prevenció de malalties evitables amb GAVI The Vaccine Alliance; fent possible un diagnòstic precoç i aportant tractaments a través del programa ARIDA en col·laboració amb UNICEF, i promovent la unió de les voluntats públiques i privades, gràcies a les quals els assistents al fòrum van poder constatar per fi diversos avenços concrets. El primer, una nova vacuna low cost contra el pneumococ –una de les causes de pneumònia bacteriana més importants–, creada per l’Institut Serum de l’Índia. Una altra bona notícia va ser el llançament d’un manual conjunt de l’OMS i UNICEF per donar suport al personal de salut a l’hora d’adquirir, utilitzar i fer el manteniment de productes dispensadors d’oxigen. I el més esperat: es va aconseguir el compromís de diversos governs per continuar donant suport a GAVI i garantir més cobertura igualitària de la vacunació. D’altra banda, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va assegurar el compromís del seu govern amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. “Continuarem donant suport als esforços dels països socis perquè desenvolupin els seus sistemes sanitaris i estenguin la cobertura universal a tota la població”.

Hem reduït la mortalitat infantil a la meitat durant els últims 20 anys, però encara hi ha massa morts que podem prevenir”, insistia Julie Bernstein directora adjunta de la Fundació Bill & Melinda Gates. “Per fi estem discutint què ens toca fer els 10 anys vinents, i aquest esdeveniment és un primer pas importantíssim”, animava Bassat, d’ISGlobal.

Per a Carmen Molina, directora de sensibilització i polítiques d’infància d’UNICEF, la clau de l’èxit serà “la iniciativa privada i la pública lluitant per una mateixa causa”. Tot i que segons Kevin Watkins, director executiu de Save the Children, “tots podem fer coses que marquin la diferència: escriure una carta als representants polítics o al diari, contactar amb organitzacions, fer-se voluntari… Hem d’aconseguir que passi el mateix que amb el clima: posar el problema a l’agenda”.

En resum, tots destacaven el que s’ha aconseguit i que encara queda molt per fer, però des d’un optimisme que va anar creixent durant els tres dies de congrés i que també va mostrar Antoni Vila, director general de ”la Caixa”: “Ser aquí avui i veure que autoritats, directius i científics de les entitats més prestigioses del món estan units i compromesos contra la mortalitat infantil em fa pensar que el final de la malaltia és possible”.

 

Fotografia: Lydia Metral