Els cristians catòlics, ortodoxos, protestants i anglicans; els musulmans, els sikhs, la comunitat bahá’í, l’Església de la Cienciologia, els cristians protestants i altres tradicions religioses han obert les portes dels seus espais a Barcelona per celebrar  la Nit de les Religions, una trobada cultural i espiritual que té com a objectiu compartir, respectar-nos, posar-nos en la pell de l’altre i entendre’ns cada dia més. L’esdeveniment, que enguany arriba a la 5a edició, està organitzat per AUDIR i té el suport del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de la Fundació ”la Caixa”.

“En qualsevol moment podria passar alguna cosa, i si no estàs absolutament alerta, absolutament en calma, t’ho perdràs. En aquest estat, tota la teva atenció és en l’ara. […] En aquesta espera no hi ha tensió ni por; només una presència alerta. Ets present amb tot el teu ésser, en cada cèl·lula del teu cos”. Aquest bocinet del famós llibre El poder de l’ara d’Eckhart Tolle descriu una sensació que segurament han tingut els participants de la Nit de les Religions, ja que la presència plena i conscient és un factor comú en totes les creences espirituals

“M’encanta la religió, l’antropologia i la cultura que hi ha darrere, i això només ho pots descobrir coneixent la comunitat en viu”. Així explica la Belén Maviglia la seva presència a la visita als diferents centres de culte del barri de Gràcia de Barcelona, una de les activitats de a Nit de les Religions, que organitza el Grup de diàleg interreligiós d’aquest districte. La visitant té 34 anys, és psicòloga de formació i està molt interessada en els rituals de les religions. De fet, diu que creen comunitat, ciclicitat i moments que ens conviden a la reflexió. Després de visitar el centre dels Pares Carmelites Descalços, el grup de 16 persones es desplaça a l’Església Evangèlica del districte barceloní.                

 

 

Allà els espera Noemí Cortès, membre de l’Església Evangèlica de Gràcia, i Samuel Sais, de la mateixa congregació. Presenten l’exposició d’art que han organitzat enguany al temple. “Com transmetem la nostra sensibilitat i espiritualitat a les nostres obres d’art?”, pregunta retòricament Sais mentre mostra les fotografies i pintures que omplen la diàfana església. Les obres estan fetes per membres de l’assemblea evangèlica. “La nostra església és molt participativa” diu Cortès, que també és presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya. Ella celebra la Nit de les Religions com un moment perquè la gent entri a l’església i descobreixi una entitat oberta al barri. “Perquè vegin que som gent normal”, diu somrient.    

La següent i última visita és a l’associació cultural budista Drukpa. Les mateixes 16 persones recorren els set minuts que separen les dues comunitats al barri de Gràcia. A la mateixa hora, una altra ruta s’està duent a terme al sud de a ciutat. Al Raval, un grup està visitant el Centre Filipí Tuluyán – San Benito, de tradició catòlica, i la mesquita Tarek Ibn Ziad

Un cop arriben al temple budista, el grup es divideix en dos. El primer es descalça i puja unes escaletes que porten a una petita sala decorada amb simbologia del llinatge al qual pertanyen. Assegut al davant hi ha el lama Jigme Yeshe Dorje, que els rep somrient i els convida a asseure’s. Seguidament fa una breu introducció del budisme i els parla de la seva experiència. La Margarita, que és cristiana catòlica i forma part del grup de diàleg interreligiós de Gràcia, diu que és la segona vegada que visita aquest centre cultural i assegura que, tot i que és molt diferent del que ella coneix, a poc a poc ho va entenent millor. “El lama ho expressa amb molta senzillesa”, diu. Per part seva, Quim Cervera, exsacerdot i dinamitzador de grup, assegura que posar-nos en la pell dels altres i conèixer els seus rituals ens fa descobrir elements amagats de la nostra pròpia espiritualitat.        

La Nit de les religions ofereix un coneixement assequible i accessible d’una diversitat que existeix, però que sovint s’amaga per timidesa, per por… pel record històric de la bel·ligerància contra la religió. Aquesta trobada vol visibilitzar la diversitat religiosa des d’una perspectiva de dignitat i és cada comunitat la que decideix com es presenta a la societat”, explica Francesc Torradeflot, fundador i director de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR). 

La Nit de les Religions es va inspirar en la seva homologa de Berlín, que es va celebrar l’any 2012, tot i que van passar uns anys fins que Torradeflot la va veure viable a Barcelona. “Era escèptic perquè em semblava superficial, folklòric, que hauríem de treballar molt i, tot i això, no veuríem resultats”. Assegura que va ser l’impuls dels joves d’AUDIR, la seva motivació, interès i implicació el que la va fer possible per primera vegada fa 5 anys. La trobada reflecteix el puls espiritual de la societat barcelonina; i les comunitats amb més activitats creatives i innovadores són les que reben més visites.     

Torradeflot torna a referir-se als joves quan fa balanç de la feina d’AUDIR. “M’alegro d’haver participat en el foment del diàleg interreligiós. Gràcies a l’associació, molts joves de diferents tradicions s’han trobat, s’han fet amics i col·laboren en aquesta trobada i en altres actes interreligiosos”. Un exemple, assegura, únic al sud d’Europa.     

La visita a la comunitat budista Drukpa acaba amb una meditació i la pregària de Thangtong Gyelpo per pacificar la por a les malalties. El lama llegeix el text en català i en tibetà, i ens explica que aquesta última és la llengua usada per transmetre els textos budistes. Cada participant el segueix amb una còpia, que els ha lliurat com a obsequi. Aleshores una oient pregunta: “Què aporta el budisme a la teva vida?”, i el lama respon que és un camí filosòfic d’autorealització i coneixement que et porta a tenir una consciència desperta. A estar present, amb tot el nostre ésser, com diu en Tolle. 

Fa uns mesos pensaven que la pandèmia anul·laria l’edició d’enguany, però entre els aforaments limitats i alguns esdeveniments on-line –que han arribat per quedar-se– la 5a edició ha conclòs amb èxit i la cita ja és tot un referent consolidat a la ciutat comtal.  

Text: Laura Calçada
Fotografia: Laia Sabaté