D’una manera gairebé instintiva, als infants els ensenyem a prevenir. A lligar-se els cordons de les sabates per no caure. A recollir-se el cabell perquè no els caigui dins la sopa. A mirar bé a esquerra i dreta abans de travessar el carrer. Perquè sabem que hi ha accions de pocs segons que eviten accidents molestos. I d’altres, com les vacunes, que els poden salvar la vida. En la Setmana Mundial de la Immunització, parlem amb Gail Rodgers, investigadora experta en vacunes de la Fundació Bill i Melinda Gates, i Seth Berkley, epidemiòleg i CEO de GAVI, the Vaccine Alliance, amb la qual la Fundació ”la Caixa” va crear el 2008 l’Aliança per a la Vacunació Infantil que, amb la col·laboració d’ISGlobal, lluita contra la mortalitat infantil als territoris més desafavorits a través de la vacunació dels més petits.            

Aquest 2020, cada 60 segons moren 3 menors per causes que es poden evitar amb simples vacunes. I això passa, sobretot, en les poblacions més vulnerables, per la qual cosa GAVI, the Vaccine Alliance s’ha proposat complir un lema: No deixar ningú enrere. I menys en moments com l’actual, en què el món sencer està immers en una pandèmia. “Fins ara, GAVI ha vacunat més de 760 milions d’infants i ha previngut més de 13 milions de morts”, assegura Berkley. “Però, tot i que hi ha un 90 % dels nens del món que han rebut almenys 1 vacuna,  encara n’hi ha un 10 % que no en rep cap dosi. És hora d’estendre el sistema de salut fins als que viuen per sota del llindar de la pobresa. Si ho fem, tindrà un efecte positiu dràstic en les morts i els problemes causats per la malaltia”. 

Segons aquests experts, arribar als infants de les zones més pobres és especialment important, ja que són ells els que més possibilitats tenen d’emmalaltir i, si ho fan, de morir. “Primer, el sistema immunològic dels infants no està totalment desenvolupat, cosa que els fa més vulnerables. I, després, hi ha la desnutrició, el primer factor causant de moltes malalties, a més de la manca de bones condicions higièniques”, afirma Gail Rodgers, Senior Program Officer de la Fundació Bill i Melinda Gates

 

 

“La veritat és que, ric o pobre i sigui del país que sigui, cap pare no vol passar per la situació de tenir un nen malalt o veure’l morir. Per això, volem el mateix estàndard per a qualsevol lloc del món. Un nivell bàsic de salut que permeti als infants viure en la seva potència total”, reclama el CEO de GAVI.                                     

Des de la Fundació Bill i Melinda Gates, tenen molt clar que la solució passa per invertir en recerca. Recerca per acabar cada vegada amb més malalties (pneumònia, malària, xarampió, coronavirus…). Recerca per abaratir les vacunes i els medicaments (ja han aconseguit reduir un 30 % el preu de la vacuna contra la pneumònia, amb la col·laboració del Serum Institute de l’Índia. I recerca per aconseguir que, per exemple, la vacuna en una dona embarassada pugui protegir el nadó durant els primers mesos de vida o proporcionar-li anticossos per prevenir la infecció. “Treballem per aconseguir maneres cada vegada més eficients de prevenir la malaltia, i anem en la bona direcció”, resumeix Rodgers.

“Actualment, estem vivint la irrupció de coronavirus, que causa pneumònia. I estem veient com n’és, d’important, en malalties com aquesta, prevenir més que no pas curar”, explica Berkley mentre s’investiguen noves vacunes per a les vies respiratòries que podrien aconseguir prevenir a mitjà termini la malaltia del moment.         

“També hem constatat la importància del sector privat en tota aquesta cadena. Primer, la dels productors de vacunes. Hem passat de 5 a 17 en 20 anys, cosa que ha aconseguit que el preu s’abarateixi molt amb la competència. Després, pel que fa a la innovació, que encara pot millorar l’accés al subministrament. I, per descomptat, la meravellosa col·laboració d’entitats com la Fundació ”la Caixa”, que és un exemple d’empresa que entén la importància dels diners, la feina i la implicació de les persones. Ells han posat més de 13 milions d’euros només per a la vacuna de la pneumònia a Moçambic, que, juntament amb el que hi aporta la Fundació Gates, suma més de 16 milions d’euros disponibles per adquirir vacunes, cosa que és un èxit extraordinari”, agraeix l’epidemiòleg. Des del 2015, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Bill i Melinda Gates dupliquen respectivament, mitjançant aportacions paral·leles, tots els fons donats a GAVI per part del sector privat, de manera que es multipliquen per quatre els esforços contra la mortalitat infantil.

“El problema és molt complex. Moren massa infants l’any. Sense la feina de tots plegats —GAVI, l’OMS, la Fundació ”la Caixa”, UNICEF, la Fundació Gates…— no podríem aconseguir-ho. Cal que ens continuem coordinant per unir les nostres àrees de fortalesa i fer l’esforç més gran possible”, subratlla l’experta en vacunació, que no deixa de ser conscient del gran avenç aconseguit. “De moment, tenim vacunes noves més barates i accessibles. I tenim el compromís d’entitats privades i governs per aconseguir que facin arribar aquestes vacunes als que és més difícil que arribin”.

“Jo soc optimista”, afirma el CEO de GAVI. “Els últims 20 anys, hem reduït la mortalitat infantil més d’un 50 %. I si treballem tots junts, podrem anar molt més enllà, complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030, proveir de cobertura universal en atenció mèdica i acabar prevenint el 100 % de les morts infantils”.

 

Retrats: Fets per Lydia Metral durant el Fòrum Global sobre Pneumonia Infantil de Barcelona 2020