Imagina un món on poguessis comprar antimapes per trobar camins que encara no existeixen. Imagina tenir a casa un desordinador per recombinar aleatòriament textos i fotos quan vagis just d’idees. Tanca els ulls i imagina-t’ho. És senzill: només has de desaprendre el que has après. L’exposició fotogràfica “Tot és possible” recull quatre maneres de mirar la infància, quatre maneres d’acostar-nos al món dels nens i aprendre a mirar com ho fan ells.

Deia l’escriptor de contes italià Gianni Rodari que es pot entrar als llocs per la porta principal o, molt més divertit, escolar-s’hi per la finestreta de la porta com fan els nens. I és que la infantesa és aquella etapa privilegiada en la qual tot és possible encara, en la qual realitat i imaginació conviuen sense problemes. Tot i que ara aquella etapa queda lluny, sempre la podem redescobrir si estem disposats a encongir-nos prou per cabre en el forat d’una de les seves finestres. I hi ha infinites maneres de fer-ho. N’és una l’exposició Tot és possible”, que converteix els espais que recorre en un portal a aquell lloc tan viu i emocionant en què habiten els més petits.

 

 

La mostra, que ha passat pel Palau Macaya i el Camp Nou i que es podrà veure del 5 al 12 de novembre a la Sala Plana de l’Om de Manresa, és una invitació a ser més que espectadors, a endinsar-nos a fons en el món dels infants per mirar a través dels seus ulls. Així, podrem recórrer la quotidianitat en blanc i negre de la mà de Sunsi Albets o els universos a mig camí entre la realitat i la ficció que crea Joan Locubiche. Podrem viatjar a través dels retrats a tot color i els somriures de Rubén Quintas o submergir-nos en les lluminoses fotografies de Víctor López. Quatre fotògrafs diferents, quatre estils i quadre mirades, perquè hi ha tantes maneres de mirar la infància com formes de ser nen.

Un viatge, a més, que no s’acaba en les fotografies. “Tot és possible” és la finestra cultural per entrar a #Invulnerables, un projecte mitjançant el qual l’Obra Social ”la Caixa”, amb els programes CaixaProinfància i Incorpora, juntament amb la Fundació FCB i la Generalitat de Catalunya, lluita perquè tots els infants i totes les famílies puguin tenir les mateixes oportunitats. Un repte difícil, però assolible. De vegades —ens ensenyen els nens—, les coses impossibles no ho són perquè no es puguin aconseguir, sinó perquè potser no estem avesats a imaginar-les.