La pneumònia infantil és una de les causes principals de mortalitat infantil al món, amb una mort cada 39 segons. La Fundació ”la Caixa”, conscient d’aquesta problemàtica, ha dut a terme diverses iniciatives per prevenir, detectar i tractar aquesta malaltia. D’una banda, des del 2008, a través de l’Aliança per a la Vacunació Infantil i en col·laboració amb Gavi, the Vaccine Aliance, ha vacunat gairebé cinc milions d’infants, més de la meitat a Moçambic, un dels països més fustigats per aquesta malaltia. D’altra banda, des del 2015 ha impulsat el programa ARIDA en col·laboració amb UNICEF, amb el qual ha millorat el diagnòstic i el tractament d’aquesta malaltia d’1,5 milions d’infants a Etiòpia, Nepal, Bolívia, Moçambic, Zimbabwe, i Sierra Leone.              

I mentre tots els focus estan posats sobre la COVID-19 i els devastadors efectes que té, la pneumònia continua castigant la població. L’actual emergència sanitària ens ha d’obligar a postergar la lluita contra aquesta plaga, especialment virulenta a l’Àfrica subsahariana? De cap manera. Leith Greenslade, coordinadora de la coalició Every Breath Counts, de la qual forma part la Fundació ”la Caixa”, ens explica que, tot i que la pandèmia ha relegat moltes de les prioritats sanitàries, el tractament contra el coronavirus també podria contribuir a erradicar la pneumònia infantil el 2030. 

Quan es va crear Every Breath Counts i amb quins objectius?
Vam crear la coalició Every Breath Counts el 2017 perquè vam veure que, tot i que hi havia una tendència a la baixa en les xifres d’infants difunts per pneumònia, seguien molt lluny d’assolir els objectius marcats a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. La pneumònia continua sent la primera o segona causa de mort infantil en molts països, així que estava clar que calia treballar millor i d’una manera diferent. La idea era unir les organitzacions més potents (des de companyies fins a fundacions privades passant per governs, diferents agències de les Nacions Unides, institucions educatives, etc.) en una sola coalició perquè sabem que obtindrem més bons resultats treballant junts i de manera solidària.

 

Collage Leith Greenslade

 

Sent un tractament preventiu tan barat, com s’explica que la pneumònia sigui la causa principal de mort infantil al món?
Aquesta és la qüestió. El problema és que no centrem els esforços a lluitar contra les causes principals de mort infantil.  Te’n posaré un exemple una mica polèmic: la pòlio causa invalidesa, però no provoca morts infantils i ja només està present en molts pocs països, però continua generant una enorme quantitat de despeses. La pneumònia és molt més letal, així que és aquí on més s’hauria d’invertir. 

El Fòrum Global sobre Pneumònia Infantil suposaria un pas endavant molt important per a Every Breath Counts i la seva lluita contra la pneumònia infantil, però aleshores va aparèixer la COVID-19…
En efecte, a principis del 2020 va tenir lloc a CosmoCaixa Barcelona el primer Fòrum Global sobre Pneumònia Infantil i estàvem molt contents especialment pel compromís adquirit pel Govern de Nigèria (el país mes afectat per la pneumònia infantil) en aquesta lluita. Van ser 400 participants de 60 països diferents al llarg de tres dies, és a dir, la concentració més gran d’experts sobre pneumònia infantil que s’ha fet mai. Va ser un moment ple d’energia i esperança. Però després va arribar la COVID-19 i es va convertir en la prioritat, així que el nostre compromís per tornar-nos a reunir el 2021 potser s’hagi de fer virtualment.  

En quina mesura ha afectat la pandèmia del SARS-CoV-2 a la lluita contra la pneumònia infantil?
Ha fet que altres assumptes s’hagin postergat. A més, la pandèmia fa que molts infants no vagin a vacunar-se per por a contagiar-se i que hi hagi menys recursos per a assumptes bàsics com l’alimentació. Però hi ha alguns aspectes positius. D’una banda, l’aire està menys contaminat a causa de l’aturada industrial, encara que sigui temporal, i d’altra banda, molts dels diagnòstics i tractaments contra la COVID-19 també són eficaços contra la pneumònia: oxigen de qualitat, bones atencions i bona alimentació. Així que els diem als governs que si tenen una bona resposta contra aquesta malaltia, també l’estan tenint contra la pneumònia. És una oportunitat de resoldre dos problemes alhora.                            

Més allà de la necessitat de vacunes, l’erradicació de la pneumònia també passa per millorar les condicions de vida, especialment pel que fa a la contaminació de l’aire que causa la meitat de les morts per pneumònia, com treballa Every Breath Counts en aquest sentit?
Treballem tant el tractament com la prevenció i el diagnòstic. Un infant mal alimentat i que respira un aire contaminat esdevé extremament vulnerable respecte de la pneumònia. Vacunes, aire net i bona alimentació: amb aquests tres elements ja pots reduir de manera significativa la xifra de morts per pneumònia infantil. 

Quin paper tenen a Every Breath Counts les institucions privades i com valores particularment el paper de la Fundació ”la Caixa”?
Every Breath Counts es va crear com una aliança público-privada, per tant les companyies privades i les fundacions relacionades amb aquestes companyies hi han tingut un paper fonamental des del començament. Ens va semblar fantàstic que la Fundació ”la Caixa” s’unís a la coalició i cal destacar-ne la contribució a la vacunació infantil a través de la seva col·laboració amb GAVI. Ens encanta veure que governs, Nacions Unides, ONG i fundacions poden treballar conjuntament i nosaltres ho fomentem constantment. Cap problema al món no es pot solucionar si no és basant-se en la col·laboració, perquè cadascun dels agents té una part de la solució, tothom té alguna cosa amb la qual pot contribuir-hi.              

Quines perspectives hi ha en el futur? És factible posar fi a la pneumònia infantil per al 2030, com està previst?
Aquest objectiu és totalment factible i dins de menys d’una dècada tots els països hauran de demostrar que la taxa de pneumònia infantil se situa en un nivell molt baix. Molts països van pel bon camí per aconseguir-ho, però d’altres no. El primer serà deixar enrere la pandèmia actual al més aviat possible perquè tots puguem tornar a posar fil a l’agulla.  Si soc optimista és perquè una gran part de la tecnologia que s’ha desenvolupat per a la COVID-19 ens ajudarà a lluitar contra la pneumònia infantil. Sortirem d’aquesta malaltia nova amb millor oxigen i més preocupació pel control de les infeccions.                          

 

Entrevista: Raúl M. Torres
Imatges: Rafa F.