La Unitat d’Investigació en Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – ”la Caixa” fa 10 anys que posa en pràctica noves teràpies a les seves instal·lacions de l’Institut d’Oncologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Coincidint amb el Dia Internacional del Càncer, hem parlat amb la doctora Elena Garralda, que dirigeix aquesta unitat pionera en teràpies personalitzades i que ja és una referència mundial en la lluita contra el càncer        

Com i quan es va crear la Unitat d’Investigació en Teràpia Molecular del Càncer?
La UITM va néixer el 2010 amb la voluntat de crear una unitat on es poguessin personalitzar els tractaments més adequats per als pacients oncològics. També es tractava de crear una unitat que participés en projectes de recerca translacional aprofitant la nostra proximitat amb els laboratoris de recerca. Així vam poder fer un pas més per veure quines eren les millors teràpies, quins mecanismes de resistència hi havia per part dels tumors i com els podíem vèncer.

Quins tipus de càncer es tracten en aquesta unitat?
És una unitat d’assaigs en fase 1 o fase primerenca: fem assaigs clínics de fàrmacs que encara no s’han aprovat i que es provaran per primera vegada en humans. Tractem tot tipus de càncers. El que ens distingeix és el tipus de fàrmacs que fem servir i, a més, que participem en el disseny dels estudis i en el tractament dels pacients dins de l’assaig clínic.

Quins han estat els vostres assoliments més importants aquests 10 anys?
El nostre assoliment més important és haver participat en l’elaboració d’uns 22 fàrmacs que avui ja estan aprovats. Alguns, a més, són eficaços per a diferents patologies i estan tenint un impacte en la vida dels pacients. La majoria eren teràpies dirigides en les quals nosaltres havíem de trobar un biomarcador dins del tumor que respongués a aquesta mena de tractament, però també fomentar el desenvolupament de la immunoteràpia. Ja hi ha milers de pacients que s’estan tractant amb aquests fàrmacs, i l’impacte està sent brutal. De fet, és la primera vegada que pacients amb tumors metastàtics estan sobrevivint més de 10 anys.

 

Elena Garralda nos habla sobre la investigación del cáncer

 

Quants pacients s’han tractat en aquesta unitat?
El nombre de pacients ha anat creixent. Vam començar amb uns 30 i ara n’estem tractant més de 450 l’any. Ens hem convertit en un centre de referència, i ara mateix més de la meitat dels pacients venen de fora de Catalunya i fins i tot de fora d’Espanya.

Quina importància tenen els assaigs clínics?
Els assaigs clínics oncològics tenen un paper fonamental per als pacients, perquè els permeten accedir a teràpies innovadores i a nous fàrmacs. Als voluntaris els dic que els assaigs clínics són “finestres d’oportunitat” per rebre aquests tractaments. I a nosaltres els assaigs clínics ens permeten validar de manera científica la millor opció i que aquests tractaments s’aprovin sabent de manera fiable que estem beneficiant el pacient.

Quin és el procés en el desenvolupament d’un fàrmac?
És un procés molt llarg amb una fase clínica i una preclínica. La primera consisteix a identificar un fàrmac que potencialment pugui ser útil al laboratori. Després de les proves en animals, comença el desenvolupament clínic, que es divideix en tres fases. Primer veiem si aquest fàrmac és segur, quina és la dosi més adequada i la seva eficàcia preliminar. En la segona fase obtenim més dades sobre l’eficàcia continuada del fàrmac. I la tercera fase consisteix a fer els assaigs clínics en què es compara aquest tractament amb un assaig estàndard abans de la seva aprovació. Durant l’última dècada s’ha viscut una revolució en la manera en què es desenvolupen els fàrmacs, ja que, amb la introducció dels biomarcadors i de nous dissenys clínics, s’han escurçat molt els temps. Abans podien passar 20 anys entre l’elaboració d’un fàrmac i l’aprovació, i ara aquest temps es pot reduir i ser d’entre 3 i 5 anys en alguns casos.

Quin paper té ”la Caixa” a la UITM?
La UITM va néixer amb”la Caixa” i la seva ajuda continuada és vital per a les funcions que desenvolupem. Ens permet comptar amb gent especialment formada per als assaigs clínics. I ens permet també fer un anàlisi molecular del tumor per personalitzar el tractament als pacients, cosa que, en molts casos, la Seguretat Social encara no cobreix.

Quines són les ambicions de la UITM – ”la Caixa” per a la pròxima dècada?
Continuar contribuint a desenvolupar fàrmacs complexos, cada vegada més eficaços i que arribin el més ràpidament possible als pacients. Les nostres línies d’investigació actuals se centren en els assaigs amb immunoteràpia, les teràpies dirigides a noves línies de senyalització, que són la constatació de la promesa de la medicina personalitzada; i les noves línies d’administració intratumoral de fàrmacs complexos a través d’una injecció directament al tumor. Al llarg dels pròxims anys també veurem avenços relacionats amb l’epigenètica, la teràpia amb immunoconjugats, la intel·ligència artificial i la digitalització en els assaigs clínics, i també els que sorgiran de la teràpia cel·lular en la immunoteràpia. Tots ells són camps en els que la nostra unitat treballa directament de manera activa amb els equips de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebrón (VHIO). Personalment, el meu desig seria que aquesta unitat continuï sent referència a Espanya i la resta del món, i continuar participant en fàrmacs que estan canviant la vida dels pacients.

 

Il·lustració: Marc Pallarés