Tots podem posar alguna cosa de la nostra part per millorar l’entorn. En el cas de Boa Mistura ho fan a través de la pintura. Les seves creacions col·lectives, amb la participació dels veïns, fomenten la cohesió social en barris amb molta diversitat cultural i pocs recursos. Un bon exemple d’això és el mural que recorre de nord a sud el barri de La Cañada Real a Madrid, fet en col·laboració amb el projecte Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de l’Obra Social ”la Caixa” i amb la Fundació Secretariado Gitano. “No es tracta de ser superherois que arreglen la vida a la gent, però sí de posar tot el que tenim a l’abast per millorar, a través de la cultura, la qualitat de vida de les persones als barris on actuem”.

El Javier, el Juan, el Rubén i els dos Pablos es van conèixer, quan tenien 15 anys, pintant grafits al barri madrileny d’Alameda de Osuna. Amb el temps, cadascú es va graduar en la seva especialitat (arquitectura, belles arts, enginyeria de camins i publicitat), però van continuar pintant murals junts fins que un dia van decidir dedicar-se, per complet i professionalment, al seu col·lectiu d’art urbà a gran escala, Boa Mistura («bona mescla», en portuguès).

Heu fet intervencions a Mèxic, l’Índia, Sudàfrica, el Brasil, Noruega, Kènia… Què s’aprèn amb tants viatges?
A cada lloc hem après coses noves en investigació artística o en metodologia, però sobretot hi hem fet amics. Tenir amics arreu del món no es pot comprar amb res. Aquestes relacions tan estretes que es generen col·laborant amb persones de bagatges i cultures diferents és de les coses més gratificants en la nostra professió. De quina altra manera coneixeríem formes tan diferents de veure la vida, si no fos intercanviant històries i vivències? La multiculturalitat ens dona riquesa i color a la vida. És un valor fonamental per al desenvolupament d’una societat perquè t’obre la mirada cap a altres punts de vista.

 

 

Els vostres projectes acostumen a ser obres col·lectives en les quals participa la mateixa gent del lloc. Per què busqueu aquesta col·laboració?
Sempre procurem interactuar amb els veïns convidant-los a participar-hi. Parlar amb ells, escoltar-ne les històries i dissenyar plegats l’obra és part fonamental de la nostra feina. Al final, estem actuant en un espai públic que no ens pertany. Per molt que pintem una paret amb el nostre estil o la nostra firma, la paret és de tothom. Per tant, l’obra ha de ser feta pels membres de la comunitat i ha de tenir sentit en aquest lloc, exclusivament.

En quin tipus de barris o ciutats treballeu?
Generalment treballem en zones mig oblidades per les administracions i la societat, llocs impopulars i amb pocs recursos. En espais així pots impactar molt més perquè estan molt més oberts al canvi. De fet, un dels projectes clau d’enguany va ser la intervenció artística que vam fer a La Cañada Real de Madrid en col·laboració amb el projecte Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de l’Obra Social ”la Caixa” i amb la Fundació Secretariado Gitano. Vam pintar una obra lineal que recorre de nord a sud els 16 quilòmetres del barri, escrivint a les parets els versos d’una cançó d’Antonio Remache, El alma no tiene color. Avui en dia, La Cañada Real encara està molt estigmatitzada, però aquesta obra ens va permetre trencar els prejudicis de tota la gent que va venir a pintar o a visitar el barri quan vam acabar l’obra i també va servir per crear vincles entre veïns de cultures diferents.

El canvi en aquests barris on actueu és visible?
Nosaltres, en definitiva, pintem l’obra i marxem. És cert que després continuem en contacte amb la gent a través del correu o de les xarxes socials i anem veient com evoluciona o com es va mantenint el que hem pintat. Però el més important és que, en el poc temps que som al lloc, ja hi apreciem un canvi: veiem com comença a interactuar gent que abans no es coneixia i com persones de fora de la comunitat venen a pintar a un barri on no havien estat mai. I, sobretot, el que percebem de seguida és aquesta emoció compartida d’haver contribuït a fer alguna cosa per la comunitat.

Quin és l’objectiu final de la vostra feina?
Vivim en un món cada vegada més individualista, on tot el que no surt a la pantalla del mòbil ja no és nostre ni ens incumbeix. Nosaltres creiem que cal canviar aquesta dinàmica, perquè és l’única manera de millorar el que és comú, el que ens pertany a tots. Especialment a les grans ciutats, tenim una actitud molt passiva: estem acostumats que les institucions ens ho facin tot. Però el simple fet que una paret grisa passi a ser un mural pintat —i més encara si el creen els veïns— és molt significatiu. Participar en la creació d’una obra col·lectiva que embelleix i millora l’espai de tots et fa veure, d’alguna manera, que pots canviar moltes altres coses, no només la façana de casa. Al final, Boa Mistura no deixa de ser una petita espurna per inspirar el canvi: la pintura és una excusa perquè la gent, els veïns, s’adonin que, si hi posen una mica de la seva part, les coses es poden canviar.

 

Entrevista: Patri Di Filippo
Fotografia: Javi O. Sanmartín